Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Zemi mají dnes dopadnout úlomky ruské družice: Nikdo ale neví kam!

Na Zemi mají dnes dopadnout úlomky ruského satelitu.
Na Zemi mají dnes dopadnout úlomky ruského satelitu.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pom - 
16. února 2014
21:23

Atmosférou mají dnes nekontrolovaně proletět úlomky ruského satelitu Kosmos-1220 a dopadnout zpátky na Zemi! Oznámily to ruské úřady. Potíž je v tom, že nelze odhadnout, kam přesně kousky zničené družice dopadnou.

Odborníci očekávají, že úlomky průzkumné družice budou schopné vydržet vysokou rychlost bez úhony a dopadnou s největší pravděpodobností zcela neškodně do Tichého oceánu. To potvrdil plukovník Alexei Zolotukin ruské agentuře Ria Novosti.

"Úlomky družice by měly dopadnout na Zemi 16. února. Přesný čas ani místo dopadu satelitu Kosmos-1220 se mohou vlivem vnějších faktorů měnit," dodal Zolotukin.

Není tak vůbec jisté, že se družice skutečně trefí a dopadne do Tichého oceánu. Teoreticky totiž může doletět na jakékoliv místo na Zemi. Neznámé jsou také přesné rozměry úlomků, které se na naši planetu chystají.

"Velká část shoří v zemské atmosféře, není ale pochyb o tom, že některé části se až na Zemi dostanou," řekl serveru foxnews.com editor odborného časopisu Astronomie.

Není to první případ, kdy planeta Země očekává "návštěvu" z vesmíru. Podobně nekontrolovatelný pád přišel například v listopadu loňského roku, kdy se družice evropské vesmírné agentury GOCE zřítila do oceánu. Roku 1978 jsme však takové štěstí neměli - satelit Kosmos tenkrát dopadl do neobydlené části Kanady, odkud pak šířil radioaktivitu.

namoroman ( 17. února 2014 00:23 )

Nikdo sice neví kam to spadne, ale hodně lidí jistě ví, kam by to spadnout mohlo... - skoro každý má svoje vyhlédnuté místečko Třeba v politice

Zobrazit celou diskusi