Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trosečník se plavil 13 měsíců v oceánu: Z návratu do civilizace mu je špatně!

Autor: shp, ČTK - 
12. února 2014
08:17

Celých 13 měsíců se plavil na člunu v oceánu. Teď se salvadorský trosečník José Salvador Alvarenga (37) vrátil do své domoviny. Jak bylo vidět, civilizace mu nedělá dobře. Nebožák se tvářil, že každou chvíli omdlí a museli ho přivézt na kolečkovém křesle.

Před zraky stovky novinářů světových médií přistál muž, jehož uneslo moře tisíce kilometrů od rodné země, na letišti v salvadorské metropoli. Setkal se s matkou, která jej považovala za mrtvého, a s dcerou, která si jej nepamatovala.

Trosečník přijel do budovy letiště na kolečkovém křesle, na nějž je odkázán v důsledku dlouhodobého vyčerpání organismu. Přivítal jej salvadorský ministr zahraničí Jaime Miranda, který chtěl zprostředkovat novinářům kontakt s patrně nejznámějším občanem své země. Když však Alvarengovi předal mikrofon, aby se vyjádřil k návratu do rodné vlasti, trosečník chvíli mlčky marně hledal slova a pak se s hlavou v dlaních rozplakal.

Alvarenga tvrdí, že v prosinci 2012 vyplul z Mexika se svým kolegou na moře chytat žraloky. Místo jednodenní výpravy ale strávil na vlnách nedobrovolně více než rok, během nějž se prý živil syrovými rybami, želvami a ptáky. Předminulý týden ho moře vyplavilo na atolu Ebon, který je součástí Marshallových ostrovů. Alvarenga pochází ze salvadorského Ahuachapánu, dlouhá léta však pracoval v Mexiku jako rybář.

Na letišti na něj čekala řada příbuzných. Rodiče, kteří jej pokládali za mrtvého, či čtrnáctiletá dcera, která jej viděla naposledy jako nemluvně a proto si jej nepamatovala. Otec ji totiž opustil kvůli práci, když jí byl teprve rok. „Jsem tak šťastná, když vím, že je naživu a že se vrátil. Chci ho obejmout,“ řekla jeho teta Emma Alvarengo, která musela na svého synovce čekat mimo letištní VIP salónek, kam se již nevešla.

ruudazvostravy ( 12. února 2014 14:20 )

Nó,vono se mu asy uďálo šoufl,dyš sy spoměl,yak degustoval biskupa ze svího kámoše a páč neměl zrouna párátka,tak mu mezy zubama vostalo teyden pár ho.ven.

japos22 ( 12. února 2014 10:30 )

Zase přihlouplý titulek

negomba ( 12. února 2014 10:08 )

Také mi to nesedělo, díky za ujasnění. Bylo mu z civilizace špatně? Vždyť o tom neřekl ani ň. Rozplakal se asi dojetím a štěstím že je zase doma, ne? No hlavně že je v pořádku a zdráv!

e.44 ( 12. února 2014 09:01 )

Přesně tak, odešel dělat do Mexika krátce po (jinde dokonce uvádějí před)jejím narozením.

nyctereutes ( 12. února 2014 08:54 )

Nejspíš dcera žila v Salvadoru, kdežto on pracoval v Mexiku...

Zobrazit celou diskusi