Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brněnský primátor nechal zrušit oblíbenou facebookovou stránku, která ho kritizovala!

Roman Onderka neunesl kritiku své prace a facebookovou skupinu nechal zrušit.
Roman Onderka neunesl kritiku své prace a facebookovou skupinu nechal zrušit.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Ondřej Požár - 
10. února 2014
14:29

Profil aktivistů Žít Brno, kteří přes rok tepali do brněnského magistrátu, už nežije. Z facebooku zmizely v sobotu jejich účet a 17 tisíc fanoušků marně klikalo na mrtvou stránku. Smazání účtu prý přímo nařídil primátor Roman Onderka, který byl oblíbeným terčem brněnských satiriků.

Právník magistrátu Jakub Geisler nechal v noci na sobotu zrušit profil, který si oblíbilo 17 tisíc lidí. „Primátorovi se totiž nelíbila občanská kritika jeho počínání,“ míní známý brněnský aktivista a přispěvatel Žít Brno Matěj Hollan (29).

Ještě před zrušením stránky na sociální síti se mluvčí magistrátu Pavel Žára neúspěšně snažil o odstranění kritického pořadu z cyklu Troublemaker na známé internetové televizi Stream.cz, který se zabýval územním plánováním v Brně.

Portál Seznam.cz však odmítl kritiku, v jejímž důsledku zavalily magistrát tisíce připomínek Brňanů k aktualizaci územního plánu města, ze Streamu odstranit.
„Proto právník Geisler nahlásil profil Žít Brno za blíže nespecifikované „porušování práv třetí osoby“. A facebook, kde to v prvé fázi vyhodnocuje  automat, jeho žádosti vyhověl. Bohužel jde o cenzuru, jaká nemá obdoby,“ tvrdí Hollan.

Mluvčí radnice Pavel Žára však město hájí s tím, že o žádnou cenzuru nejde. „Požádali jsme jen o ochranu dobrého jména města a v podstatě i ochranu autorských práv. A facebook nám vyhověl,“ uvedl mluvčí s tím, že magistrát k problému vydá tiskové prohlášení. To však nebylo ani po třech hodinách od jeho příslibu k dispozici.

Hollanovci to nevzdávají. Založili profil Žít Brno RIP, které má už přes patnáct ticíc sympatizantů a který je uveden heslem: Jediny vtip, který se dá zakázat.
Založili profil Žít Brno RIP, kde už mají skoro 15,5 tisíce

krupan10 ( 11. února 2014 07:51 )

taky dobrej "charakter". Divím se, že takovej lofas je tak dlouho u vesla

hofihofi ( 10. února 2014 16:38 )

Ja jsem z NKVD, prichazim k vam z ruske zeme, my jsme z NKVD, prichazime k vam.

blooroses ( 10. února 2014 15:51 )

blooroses ( 10. února 2014 15:50 )

Požádali o ochranu dobrého jména města??????? To je absurdní O dobré jméno města by se měli sami zasloužit svým konáním a ne ho chránit cenzurou oprávněné kritiky

fotrpjotr ( 10. února 2014 15:22 )

A jak to tedy provádíš,když musíš?

Zobrazit celou diskusi