Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Metanol si nejspíš nevybere další oběť: Stav otráveného muže se zlepšuje

Stav muže otráveného metanolem se zlepšuje.
Stav muže otráveného metanolem se zlepšuje.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, lm - 
9. února 2014
23:01

Stav dvaapadesátiletého muže, který leží v Nemocnici Boskovice na Blanensku s otravou metanolem, se stále zlepšuje. Lékaři ale stále neví, jaké bude mít následky. Policie zatím nezjistila, z čeho se muž otrávil.

Lékaři dostali většinu metanolu z těla otráveného ven, řekl náměstek pro preventivně léčebnou péči Vladimír Zemánek. Pacient však stále není při vědomí a nelze říct, jaké následky bude mít.

"Hemodialýzou jsme dostali z těla pacienta už 98 procent metanolu, takže během dneška jsme ji pomalu ukončovali," uvedl Zemánek. Připomněl, že od soboty je muž odpojený od plicní ventilace a dýchá sám pomocí hadičky zavedené do dýchacích cest.

Zatím však není při vědomí. "Pomalu ho probouzíme, ale vše musíme dělat postupně. Zatím nevíme, jaké následky bude mít. Stabilizovali jsme srdce a další orgány, ale nevíme, jak to bude vypadat s mozkem a zrakem. Může mít výrazné postižení zraku, které u otrav metanolem bývá," řekl Zemánek s tím, že pacient je mimo ohrožení života.

Nemocnice přijala muže v pátek v kritickém stavu. Policie u něj doma našla láhve s alkoholem, které předala do laboratoře. "Zdrojem otravy však nebyla ani jedna z nich. Výsledky testů obsah metanolu vyloučily," sdělila blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. Policie zatím nezjistila, z čeho se muž otrávil. Dosud jej ani nemohla kvůli jeho stavu vyslechnout. Lidé by měli být opatrní a nepít alkohol nejasného původu. Při pochybnostech a neobvyklých potížích po požití alkoholu by se měli obrátit na lékaře.

Metanolová kauza propukla v září 2012. Od té doby má téměř 50 obětí. Policie ukončila vyšetřování hlavní zlínské metanolové větve na konci loňského roku. Státní zástupce obžaloval přes 30 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi