Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Metanol znovu útočí! Na Blanensku se otrávil dvaapadesátiletý muž

Dvaapadesátiletý muž z Blanenska se otrávil metanolem. (ilustrační foto)
Dvaapadesátiletý muž z Blanenska se otrávil metanolem. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, pom - 
8. února 2014
09:35

V obrovských křečích převezla manželka svého dvaapadesátiletého muže do nemocnice. Lékaři ihned diagnostikovali otravu metanolem! Jeho stav je kritický.

Nemocnici Boskovice na Blanensku leží dvaapadesátiletý muž otrávený metanolem. Jeho stav je kritický, řekl náměstek pro preventivně léčebnou péči nemocnice Vladimír Zemánek. Pacient je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a je připojený na umělou plicní ventilaci.

Nemocnice přijala muže v pátek. "Manželka ho přivezla v obrovských křečích. Upadl do bezvědomí. Velmi rychle jsme diagnostikovali otravu metanolem a zahájili jsme adekvátní terapii," uvedl Zemánek.

Policisté případ vyšetřují. "U muže doma jsme zajistili láhve s alkoholem a předali jsme je do laboratoře k dalším rozborům. Zatím nemáme zdroj otravy a není jasné, v čem se metanol nacházel. Vyšetřování je teprve na počátku," řekla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Lidé by měli být opatrní a vyvarovat se požívání alkoholu s nejistým původem. "Někteří mohou mít doma i starší láhve s nálepkami likérek, na které jsme upozorňovali," dodala Šebková.

Boskovická nemocnice měla už v minulosti jednoho pacienta otráveného metanolem. "Muž byl také v kritickém stavu, ale nakonec od nás odešel po svých. Postupně se mu začal zlepšovat i zrak. Lze to považovat za zázrak," řekl Zemánek.

U člověka, který požije metanol, se projeví porucha koordinace. Charakteristickými symptomy otravy jsou zvracení, bolesti břicha, průjem, bolesti zad a hlavy, závrať, nesrozumitelná řeč, ztuhlost šíje, křeče, poruchy vidění a bezvědomí. V případě pochybností by lidé neměli otálet s návštěvou lékaře.

"Po požití je vhodné navodit zvracení a vypití dvou až čtyř panáků tvrdého alkoholu známé kvality, čímž se sníží tvorba toxických produktů," radí webové stránky kyjovské nemocnice, která před dvěma lety přijala jednoho z prvních otrávených pacientů.

Metanolová aféra vypukla na podzim roku 2012. Od té doby zemřelo na otravu metylalkoholem už 47 lidí, další desítky byly hospitalizovány. Policie ukončila vyšetřování hlavní zlínské metanolové větve na konci loňského roku. Státní zástupce obžaloval přes 30 lidí.

annakarenina ( 8. února 2014 13:50 )

A budou to slopat a neprestanou i pod pohruzkou smrti. Tak SKOL!

zdrclamrdka ( 8. února 2014 12:35 )

tak on říká své starší sestře která ho porodila když jí zbouch její vlastní fotr

zdrclamrdka ( 8. února 2014 12:34 )

Naštěstí nejsem pička ALE JSI MÁŇO A POŘÁDNÁ

marie60 ( 8. února 2014 11:46 )

naidka ( 8. února 2014 11:40 )

to se učí na odvykačce??

Zobrazit celou diskusi