Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

SPIR: Internetová ekonomika dynamicky roste!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: lvi - 
5. února 2014
15:04

Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) pověřilo poradenskou společnost EEIP vytvořením nezávislé studie o významu internetové ekonomiky pro Českou republiku a o překážkách, které brání rozvoji internetové ekonomiky v ČR. Ze studie vyplývá, že nternetová ekonomika zaznamenala v posledních letech dynamický vývoj.

Studie uvádí, že české podniky jsou ve srovnání s EU na internetu nadprůměrně aktivní. Využívají internet jako nástroj komunikace se spotřebiteli, dalšími podniky, dodavateli, ale i s veřejnou správou. Tato jejich aktivita v čase prudce roste. Ve srovnání s EU v České republice výrazně vzrostl poměr firem využívající e-commerce a internetové bankovnictví. V České republice vzrostl celkový obrat podniků z e-commerce z 6 % v roce 2004 na 24 % v roce 2012, zatímco v EU za stejné období vzrostl z 9 % na 15 %.

Identifikace v rámci EU

Cílem zmiňované nezávislé studie „Česká internetová ekonomika“ je identifikace stavu internetové ekonomiky v ČR v kontextu EU, jejího přínosu k HDP ČR, posouzení jejího potenciálu a identifikace překážek, které brání jejímu rozvoji.

Zdrojem dat studie jsou data z Eurostatu, data z ČSÚ (využití Internetu, investice, plnění politik s vazbou na i2010, EU benchmarking), data SPIR (internetová reklama) a z další veřejně dostupné zdroje. Byly využity i některé závěry a metodologická východiska studie Země internetová (BCG 2011) a Internet matters (McKinsey Global Institute 2011). Dalším zdrojem studie jsou hloubkové rozhovory s členy SPIR a dalšími významnými aktéry českého internetového prostředí.

Studie je založena na využití veřejně dostupných dat a jejich vyhodnocením na základě deskripce a deskriptivních statistik, výsledky jsou doplněny o analýzu potřeb významných hráčů české internetové ekonomiky, které byly zjištěny prostřednictvím hloubkových rozhovorů ve spolupráci se SPIR.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi