Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jižní Korea a komunistická Severní Korea se dohodly na setkání rodin rozdělených válkou

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou je jednou z nejpřísněji střežených po celém světě.
Hranice mezi Severní a Jižní Koreou je jednou z nejpřísněji střežených po celém světě.  (Autor: ČTK/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: shp, ČTK - 
5. února 2014
08:01

Jižní Korea a komunistická KLDR se dohodly na setkání rodin rozdělených korejskou válkou. Schůzky příbuzných, které od sebe dělí jedna z nejpřísněji střežených hranic světa, začnou 20. února a potrvají celkem šest dní.

Schůzky rodin se uskuteční v severokorejském letovisku Kumgang v oblasti Diamantových hor. Zde se měla obdobná setkání konat již v září, ale Pchjongjang je několik dní před jejich začátkem zrušil.

V pohraniční vesnici Pchanmundžom se dnes sešly delegace Červeného kříže z Jižní a Severní Koreje, aby doladily podrobnosti pro chystané setkání. Schůzka se konala poté, co KLDR minulý měsíc souhlasila s obnovením programu setkávání rozdělených rodin, který se naposledy uskutečnil v roce 2010.

Miliony rozdělených příbuzných

Po korejské válce zůstaly rozděleny miliony příbuzných. Program setkávání rozdělených rodin je velice emotivní. Většině lidí, kteří se do něj hlásí, je více než 70 let a chtějí mít možnost ještě jednou vidět dlouho postrádané příbuzné, než zemřou. Od roku 2000 mělo tuto možnost asi 17.000 Korejců z obou stran hranice.

V Jižní Koreji se do programu setkávání rodin přihlásilo zhruba 71.000 lidí; údaje z KLDR nejsou k dispozici. Pchjongjang v poslední době zmírnil typicky vyhrocenou rétoriku vůči Soulu a učinil řadu smířlivých gest. Analytici předpokládají, že zbídačená Severní Korea potřebuje zlepšit vztahy s Jižní Koreou, což by jí mohlo pomoci přilákat zahraniční investice a pomoc.

ruudazvostravy ( 5. února 2014 16:09 )

Nó,to bilo furt řečiček vo býdě a tejť Kymčok vodevře na svím Hradě sípki a eště jým udělá meydan.

zabibol ( 5. února 2014 12:14 )

Proč tam ti komunisti mají ten ostnatý drát. Aha u nás za komunistů byl taky. Aby jsme z toho komunistického ráje neutekli.

sevgili ( 5. února 2014 09:13 )

Ale tím se situace taky nezlepší.

zlymikes ( 5. února 2014 08:56 )

chyba v nápisu - vypadlo slůvko " kapitalistická" Severní Korea

Zobrazit celou diskusi