Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zraněný ukrajinský aktivista Bulatov je v Litva na léčení

Autor: ČTK, lvi - 
3. února 2014
07:35

Údajně mučený ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov dorazil v noci na dnešek to litevského Vilniusu. V tamní nemocnici podstoupí léčbu zranění, které prý utrpěl při únosu. Informovaly o tom zpravodajské servery.

Pětatřicetiletý Bulatov odletěl v neděli z Ukrajiny a přes lotyšskou Rigu dorazil po půlnoci do Vilniusu. Tam ho sanitka odvezla na kliniku. Litva nabídla ukrajinskému opozičníkovi bezplatnou léčbu.

Bulatova v lednu unesli neznámí pachatelé, kteří jej prý mučili po celou dobu, kdy byl pohřešován. Ukrajinským médiím vylíčil, že se ho únosci, údajně mluvící s ruským přízvukem, mimo jiné pokoušeli ukřižovat a uříznout mu ucho.

Bulatov patřil k vůdcům kolon opozičně naladěných motoristů, protestujících i u rezidence ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Zmizel 22. ledna, údajně právě v době, kdy příslušníci policejní jednotky Berkut zbili opoziční aktivisty a jednoho kameramana.

Kvůli účasti na motoristických protestech Bulatovovi původně hrozilo až osm let vězení. Obvinění související s jeho účastí na protivládních demonstracích ale úřady údajně mezitím stáhly.

Ukrajinou už přes dva měsíce zmítají protesty proti vládě prezidenta Janukovyče, která loni v listopadu odstoupila od podpisu asociační dohody s Evropskou unií a namísto toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem. Demonstrace si už vyžádaly několik mrtvých a stovky zraněných a zatčených. Janukovyč ve snaze uklidnit situaci ustoupil opozici a nechal uzákonit amnestii pro zadržené demonstranty a zrušení nedávno přijatých represivních zákonů. Opozici to ale nestačí a dál žádá jeho rezignaci a vypsání předčasných voleb.

Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová deníku Wall Street Journal řekla, že unie a USA pracují na plánu poskytnutí krátkodobé půjčky Ukrajině. Jejím cílem podle Ashtonové bude pomoci zemi v přechodové fázi, aby případná přechodná vláda mohla provádět potřebné politické a hospodářské reformy a připravit nové prezidentské volby.

Poskytnutá částka nebude podle unijní představitelky zanedbatelná, konkrétní čísla ale neuvedla. Tento plán bude ale nejprve vyžadovat, aby Kyjev podepsal s Mezinárodním měnovým fondem dlouhodobou smlouvu, poznamenala Ashtonová. Pak bude muset ukrajinská vláda detailně sdělit, co potřebuje. Nemusí se přitom jednat jen o peníze, ale například také o garance na investice.

Rusko v prosinci Ukrajině slíbilo úvěr ve výši 15 miliard dolarů (306 miliard Kč) a snížení ceny ruského zemního plynu pro Ukrajinu o třetinu. Média tento krok interpretovala tak, že Moskva vyšla vstříc Janukovyčovi oplátkou za to, že nepodepsal asociační dohodu s EU.

snezny.levhart ( 3. února 2014 20:27 )

...přesto "mediálním" žumpám unikají i podstatná varování mnoha bezpečnostních profesionálů. Logicky se shodují v tom, že bude-li se další fáze agresivní okupace imperialismem vyvíjet na Ukrajině obdobně, jako v Sýrii, a na rozdíl od ní bude případně v Evropě úspěšná - pak stejně logicky, jak bobtnalo ne tak dávno na Středním východě, začne růst nebezpečí v dnešním ohnisku sváru - Ukrajině, a tím víc ji ohrožuje i přímý válečný střet. Analytici pak dávají tento vývoj do souvislosti s aktuálně (již) existující, útočnou válečnou strategickou doktrínou Ruska, potažmo jeho spojenců (ta každopádně počítá s přímou, válečnou konfrontací NATa v budoucnu, právě v závislosti na jeho sílící uzurpaci vlivu v Evropě (k tomu právě dochází), resp. v Asii)... A konstatují už dnes značné zvýšení bezpečnostních rizik v regionu: ten už na rozdíl od Středovýchodu, však není vzdálen přes 3000 tisíce km, nýbrž jen zhruba přes 300 km - a to je zásadní vzkaz světomafie Čechům a vůbec všem koloniím a jich zotročencům ve střední, jiho-východní a severní Evropě. Pravdivé informace o skutečné situaci (nejen) na Ukrajině sledujte nikoliv z světooligarchii klientelsky přisátých, propagačních kanalizací "mainstreamu", ani septiků eurofašounbulváru jako "plesk" aj., ale čerpejte z nezávislých zpravodajských zdrojů a zahraničních agentur: Protiproud.cz, ac24.cz, Prvnizpravy.cz, B.listy.cz, Defender.cz, Slobodnyvysielac.sk, Svobodny-vysilac.cz, rt.com, infowars.com, infoworld.com, infowars.cz, debka.com, agentury Al Iazira, Russia Today, Nová Čína a další.

snezny.levhart ( 3. února 2014 20:10 )

Prolhané euroonuce z plesku, kdu už přestanete ze čtenářů dělat vyložené idioty, a po pravdě na rovinu - tj. v souladu s vašimi zákonnými povinnostmi a ústavními právy čtenářů - odreferujete, že tzv. "ukrajinská oranžová revoluce" je naprosto celá od a do z, opět jen lživým produktem sprosté, eur-atlantické propagandy a jejího militantně-imperiálního cíle - vyvážet "revoluci", tj. další, ilegální státní převraty (kterých celé série jsme už byli svědky v tzv. "arabském jaru", leč přes fatální neúspěch (snad s výjimkou zastavení válečného masakru v Sýrii) světová "oligarchie" nehodlá z agrese tažení její válečné mašiny ani gram slevit) po nejrůznějších "ohrožených" desnacích všude ve světě, kde mají osnovatelé "světovlády" důležité strategické záměry. Ty jsou vždy směřované v jejich prospěch na úkor původních občanů, v našem případě Ukrajinců: přístupové protokoly jsou pro tuto rozsáhlou, leč k zemědělství predikovanou, a v tomto smyslu vůči eu stále zaostalou zemi natolik nevýhodné, že by Ukrajina byla zcela padlá na hlavu - neb obří tunely (přijetí eura i se vstupní makropokutou, provázené totální deformací a znehodnocení vlastní měny a ceny práce, vč. pochopitelného "nákupu" ekonomické recese z eu - zakódované v jejím fašistickém totalitním zlořádu), provázené rozvratem tradičních výrobních zdrojů ku potřebám "euroříše", to vše je těhotné potenciálem, schopným dorazit ekonomii země do roka - do dvou. Právě proto se ani žádná, skutečně ukrajinská - domácí masová podpora importovanému převratu nekoná, tím urputněji tudíž geobbelsovští puzzfleci eurofašizace na všech "frontách" (zejména "kulturně-mediální") nahrazují realitu dalším vrhem zcela smyšlených žvástů, vyváží na Ukrajinu stovky "demonstrujících" žoldáků z řad násilných kriminálníků a radikálů - aby vůbec měla "novinářská" euroverbež kompars do těch jich "záběrů", jimiž veřejnost dokonce obelhává i "veřejnoprávní" čt s neobvyklou sprostotou, porušováním zákonů, cenzurou..- jak viděli jsme už v případě Sýrie..

reggina ( 3. února 2014 10:47 )

staci ho umyt

zabibol ( 3. února 2014 10:12 )

Takto u nás před r.1989 mlátili lidi komunističtí policajti a STB. Až z nich vymlátili přiznání k čemukoliv.

reggina ( 3. února 2014 09:54 )

kdy by mu tu tlamu umyli, tak nema tam nic....

Zobrazit celou diskusi