Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Poplach na základně v Alabamě: V podezřelé zásilce bylo jen jídlo!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lvi - 
31. ledna 2014
22:15

Na americké letecké základně v Montgomery ve státě Alabama dnes vyvolala poplach zásilka, u níž detektor zjistil údajnou výbušninu. Nakonec se po zevrubném prozkoumání balíčku ukázalo, že obsahuje potraviny, informovala agentura Reuters.

Zásilka o velikosti krabice na bankovní šeky vyvolala podezření při rutinní prohlídce v přijímací kanceláři pro poštu u brány komplexu, sdělil mluvčí Maxwellovy letecké základny.

Po vyhlášení poplachu byli zaměstnanci komplexu na několik hodin preventivně evakuováni z několika budov. Okolí brány bylo dočasně uzavřeno.

Na základně slouží více než 12.500 lidí. Kromě příslušníků amerického vojenského personálu tam pracuje i mnoho civilistů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snezny.levhart ( 31. ledna 2014 23:36 )

Myslím, že ostraha zapracovala dobře, a že o planý poplach až tak neběží. Zásilka totiž nejspíš opavdu měla vzbudit podezření, a ukázalo se, že bezpečnostní systém zafungoval. Může sice jít o rutinní zásilku domácího proviantu "na vojnu" někomu z posádky či personálu. Pak by ovšem byly zřejmé adresy jak odesílatele, tak konkrétního adresáta - a prověřit pravdivost těchto zdrojů by patrně bylo rutinnou, která by se obešla bez evakuace. Tuto možnost taky zpochybňuje pro daný záměr neobvyklý formát a malý rozměr: kdo by se zdržoval posíláním tak hladové svačinky... Mohlo tedy jít o provokaci nějakého vtipálka, "recesisty" či protestní varování jakéhosi politicky zfanatizovanho vyšinutce (který může varovat před ostrou akcí, to by se však možná objevilo nějaké další poselství (např. i šifrované)), vyloučit ani nelze hlubší srruktury organizovaného či válečného zločinu, vzhledem k tomu, že kterýsi jouda nejspíš bezadresně poslal balíček žrádla ausgerechnet na leteckou základnu, ještě k tomu v pididávce, co bojovníka akorát tak nase...-štve, že - což logikou "přímo přetéká..." Každopádně možný, řekl bych že evidentní, pragmatický motiv - test zabezpečení letiště a ostražitosti systému a ochranky vůči možné infiltraci nebezpečného kontrabandu zvenčí standardními cestami. K potvrzení pravdivé varianty z vícero možností (z nichž ani nějaký bezděčný omyl, asi zatím rovněž nelze vyloučit), hádám bude nyní klíčové, zda se podaří identifikovat odesílatele, potažmo jeho skutečné záměry. Zvýšená, případně i posílená prevence ostrahy je na místě i nadále, jako účinné bych viděl též se preventivně pojistit vůči případnému dalšímu kroku plánu - hledání nestandardních cest infiltrace, když klasickou cestou "kupodivu" neprošel ani nesmyslný paklík s bufetem.

Zobrazit celou diskusi