Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Premiér nabídl rezignaci. Boxer Kličko věří: Jsme krok od vítězství!

Ostře střežená jednávání na Ukrajině nesou ovoce: Premiér Azarov podal demisi. Opozice v čele s boxerem Kličkem (vpravo) žádá nové volby
Ostře střežená jednávání na Ukrajině nesou ovoce: Premiér Azarov podal demisi. Opozice v čele s boxerem Kličkem (vpravo) žádá nové volby  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: ČTK, simao - 
28. ledna 2014
12:46

Ukrajinský parlament dnes zrušil devět nedávno přijatých zákonů, které demonstranti považují za nedemokratické. Premiér Azarov navíc nabídl rezignaci. Přiblížil se konec "revoluce" na Ukrajině? "Není to vítězství, je to jen krok k vítězství," myslí si boxer Kličko, který dál burcuje davy, aby vyrazily do Kyjeva.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes nabídl rezignaci nepříliš oblíbenému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Jeho demise přitom byla jednou z podmínek demonstrantů, kteří dál okupují ulice Kyjeva.Další podmínku pak záhy splnil ukrajinský parlament - druhým ústupkem je totiž zrušení řady nedávno přijatých zákonů, které opozice pokládá za nedemokratické.

Ranař Vitalij Kličko z opozičního UDARu, který se aktivně účastní protestů, ale i vyjednávání s představiteli státu, označil rozhodnutí premiéra Azarova za snahu zachránit si tvář a zároveň za krok směrem k vítězství opozice. "Konfliktní situace v zemi ohrožuje ekonomický a sociální rozvoj Ukrajinu, je hrozbou pro celou ukrajinskou společnost a každého občana," myslí si přitom odstupující premiér.

S Azarovem odejde i celá vláda

Jestli prezident demisi přijme, bude to znamenat jediné: konec celé ukrajinské vlády. Janukovyč přitom v uplynulých dnech již nabídl premiérský post druhé z výrazných tváří opozice. Protřelý právník Arsenij Jaceňuk, který doplňuje legendárního boxera Klička, však post premiéra odmítl. Chce nové volby. Parlamentní, ale i prezidentské!

Azarov přitom svým krokem veřejnost lehce překvapil. Na rozdíl od prezidenta Janukovyče s demonstranty radil příliš nevyjednávat, ustupovat nechtěl. Ještě před týdnem ve švýcarském Davosu tvrdil, že požadavek na předčasné volby je nereálný a celé protesty nejsou ničím jiným, než státním převratem. Demonstranty v kyjevských ulicích navíc označil za teroristy!

Kde Kličko vlastně bydlí?

Problémy však mezitím má i opoziční předák Kličko. Inteligentní boxerský šampion se tak trochu zasekl na poněkud banální záležitosti - měl v parlamentu vysvětlit, kde má trvalé bydliště. Zda v Německu či USA. Na tenhle osobní dotaz nereagoval, jenže podle rozhodnutí soudu bude muset odpovědět! Hraje to totiž roli v jeho možné kandidatuře na prezidenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 28. ledna 2014 19:46 )

zabibol ( 28. ledna 2014 19:46 )

Ukrajino jenom pryč od imperialistických rusáků. Jenom pryč. Z Moskvy nepřišlo nikdy nic dobrého. Jenom bolševici a okupanti. Ti za pomoci kolaborantských českých komunistů totálně zdevastovali Česko.

lukreciaborgia ( 28. ledna 2014 19:00 )

Kličko ať se vrátí domů,do Německa,kde žije i s bráchou a celým rodinným klanem.Na Ukrajinu chodí jenom štvát se svoji německou smečkou a příkazy z EU.Merkelová si mne ruce,jak to umí zařídit.Co nedokázal Hitler,Merkelové se povedlo.Dopadnou jako Češi.Každý pátý je v totální bídě.Jsme odpad a žumpa EU.

657096 ( 28. ledna 2014 16:23 )

Koho pak by zajímala nějaká Ukrajina apsolutní nezájem...V ždyt polovina ukrajincu je tady v čecháchna černo tak co opruzují jako hmyz...Mě osobně kdyby Ukrajinu vymázli z mapy ani bych to nepoznal a bylo by mi to uplně jedno...at se každej postará sám o sebe a neotravují stím druhý....Když padne uk je to jedno stejně to nikdo nepocítí jenom ti přistěhovalci.....

japos22 ( 28. ledna 2014 16:15 )

No, za Timošenko "demokrati" u moci začali Ukrajinu rozkrádat, tak jak to bylo u nás a všude jinde, proto vyhrál volby zase Janukovič, ale když jde o peníze, tak je každá "revoluce" dobrá.

Zobrazit celou diskusi