Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tragedie v Mořském světě v Praze: Byla to pomsta?

Autor: Soňa Kacerovská - 
28. ledna 2014
05:08

Proč musely umřít? Ptají se zaměstnanci Mořského světa v Praze, kde někdo otrávil desítky ryb. Je za tím obyčejná škodolibost nebo zákeřná závist?

Personál, který se z události těžce vzpamatovává, nechápe, co přimělo traviče vybíjet si zlost na bezbranných tvorech. „Je těžké věřit, že by to někdo udělala schválně. Ale lidé jsou různí. Pořád nevíme, co se odehrálo,“ řekl Blesku ošetřovatel Jan Vokurka.

Video  Pracovník Mořského světa popisuje otravu ryb  - Blesk - Petr Novotný
Video se připravuje ...

Podle něho je možné, že se tímto zrůdným způsobem chce někdo mstít. Jenže komu a za co? „Mstít se na zvířatech bych přirovnal k teroristům, kteří zabíjejí nevinné lidi,“ rozčiluje se Vokurka. Co bylo příčinou tak kruté otravy, zjišťují veterináři v Brně, kam včera putovaly vzorky vody, krmiva i mrtvé ryby. Výsledky by měly být v pátek.

A pak už bude na policii, aby traviče našla. Bude mít ale co dělat. O víkendech stojí u nádrže i 30 nebo 40 lidí a hází dovnitř různě barevné krmení, ošetřovatelé si jen těžko všimnou něčeho podezřelého.

Provozovatelé chtějí co nejdříve akvárium znovu zprovoznit. „Bude trvat minimálně tři týdny až měsíc, než se podaří celá nádrž vyčistit a zrekonstruovat. Všechna kontaminovaná voda se musí odčerpat, pak se tam umístí nové ryby,“ popisuje Vokurka.

Video Neznámý pachatel otrávil v Mořském světě v Praze ryby i želvy - Blesk - Petr Novotný
Video se připravuje ...

Mořský svět v číslech

➤ 360 druhů živočichů žije ve 140 nádržích Mořského světa
➤ 75 živočichů bylo otráveno
➤ 1 000 000 korun jsou měsíční náklady na provoz
➤ 120 tisíc návštěníků ročně
➤ 280 korun je vstupné. Důchodci platí 220 Kč, děti do 15 let 180 korun
➤ 20 až 30 milionů korun ročně je zisk ze vstupného
➤ 650 000 korun bude stát obnova otrávené části akvária

poletucha ( 28. ledna 2014 11:50 )

klara2 ( 28. ledna 2014 10:18 )

je opravdu riskantní krmení rybiček bez dohledu, dětem se o sice líbí, ale je opravdu něco jiného kozičky a ryby, určitě bych do toho risku nešla, na to by mi bylo těch ryb líto.

peecek ( 28. ledna 2014 09:12 )

nemudruj! správně je "uhynou"

zelvik22 ( 28. ledna 2014 09:09 )

Já sice chápu, že děti se chtějí bavit, ale současně si myslím, že krmení je natolik zodpovědná záležitost, na které závisí zdravotní stav zvířete, že bych tohle zakázala. Asi se mnou nebude každý souhlasit,ale pro mě je zdraví zvířete víc, než pobavení dětí. Jinak souhlasím, že aspoň ta kamera tam být má. Ale stejně z toho asi nepozáte, kdo tam házel barevné krmení kdo granulky jedu...

peecek ( 28. ledna 2014 09:07 )

Celý to spíš vypadá na zanedbání personálu a v takových případech nemusí být pojistka vyplatitelná. Nějak se mi to nezdá.

Zobrazit celou diskusi