Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Masakr v Mořském světě: Kdo otrávil vzácné ryby? Policie hledá pachatele

Autor: simao - 
27. ledna 2014
05:00

650 tisíc korun. To je zatím předběžně vyčíslená celková škoda v Mořském světě v Praze, kde o víkendu otrávil neznámý pachatel sedm desítek ryb a dalších živočichů. Uhynuly i želvy, umíraly v bolestech. Kdo mohl něco takového udělat? A proč? Policie nyní pátrá po pachateli, kterému za jeho zrůdný čin hrozí 3 roky za mřížemi.

Praha má nového fantoma. Tráví ryby. Jenže proč? Mořský svět v Holešovicích zasáhla v sobotu nečekaná rána - někdo otrávil desítky živočichů v jednom z akvárií. "Je to katastrofální, nejraději bychom to obrečeli. Nádrž vznikla před sedmi lety a za celou dobu se nikdy nic podobného nestalo," líčil Blesku ošetřovatel Jan Vokurka.

Hned v sobotu se proto případu ujala pražská policie. "Kriminalisté zajistili stopy na místě. Nejvyšší sazba za takový čin je až tři léta," informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. Pachatel však zůstává neznámý. Způsobil škodu kolem 650 tisíc.

Nasypali jim jed na krysy?

Spekulovalo se sice také o možné závadě na zařízení, jenže vše naznačuje otravu. Odebrané vzorky z místa činu pak putovaly na testy do Brna na univerzitu. Výsledky by mohly být známé do 14 dnů. Látka, po které nejprve zahynulo 30 ryb a další postupně během odpoledne umíraly, byla přitom patrně velmi silná.

Spekuluje se, že travič použil jed na krysy! O náhlé onemocnění ryb jít podle všeho nemohlo. Chovatelé upozorňují, že by v tom případě nebyl úhyn zdaleka tak rychlý. "Toxiny likvidují ryby tak, že po pár hodinách přestanou dýchat a umírají,“" popsal Blesku pracovník Mořského světa Vokurka.

Video  Pracovník Mořského světa popisuje otravu ryb  - Blesk - Petr Novotný
Video se připravuje ...

"Došlo k náhlému úhynu, jehož příčinu přesně nevíme. Jako nejpravděpodobnější se v současné době jeví příčina intoxikace, neboli otrava neznámou látkou," řekl ČT veterinář, který uhynulé ryby zkoumá. Krvácely prý ještě den po uhynutí, což je jeden z průvodních znaků otravy.

Jed přitom bylo možné nasypat do nádrže proto, že se jednalo o jedinou otevřenou, prostřední nádrž - místní atrakci, kam mohli návštěvníci vhazovat přímo v podmořské zoo zakoupené krmení pro ryby. "Uvidíme, co bude dál, vypadá to ale, že necháme nádrž zavřít, byla totiž jediná otevřená," potvrdili v Mořském světě. Krmení ryb tak skončí. "Je to o lidech, s tím nic nenaděláte," dodal chovatel Vokurka, který technickou závadu vyloučil. Mořský svět i přes tragédii, ze které se těžko vzpamatovává, zůstává otevřený.

Za rok sem dorazí 120 tisíc lidí

✔ Mořský svět byl na Výstavišti v Holešovicích otevřen v roce 2002.

✔ V akváriích žije 3500 pestře zbarvených mořských i sladkovodních ryb a paryb.

✔ Mezi chlouby patří i černocípí žraloci, murény, perutýni, rejnok či krokodýl.

✔ Ročně navštíví Mořský svět až 120 tisíc lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 27. ledna 2014 18:54 )

no mě ale taky přijde majitelova reakce dost divná, jako moje by byla rychle vylovit živé ryby a dát je do čistý vody a ne lovit mrtvé a čekat až chcípnou ty další

highlander... ( 27. ledna 2014 16:48 )

V tomhle statě se nevyřešilo spoustu jiných vražd, zločinů, korupce atd... myslíte si, že nějaké ryby někoho berou... samozřejmě mě to mrzí, ale tady to spíš souvisí s nějakým pojistným podvodem atd.. Čili peníze někomu do kapsy a ty ryby jsou to poslední, co někoho zajímá. Úcta člověka ke zvřeti je nulová, co teprve člověka k člověku. Stačí se podívat jaké hrdiny uznává mladší generace....počínaje Justinem Bieberem a konče já nevím kým..

bibijana ( 27. ledna 2014 15:19 )

pavel219:ale fuj,Pavlíku,kam chodíš na takové výrazy?Takhle škaredě nazývat naše rómské spoluobčany!A copak na to cenzura Blesku?Všichni jsou opravdu na tebe krátcí.Pravidla diskuzí?Výsměch.Hraješ si se všemi jako kočka s myší.Jsi pánem diskuzí,ani ten hloupý Blesk tě v těch urážkách nezastaví.Ale všeho do času.To,že dneska vyměšuješ do splachovacího WC neznamená,že tomu bude třeba i zítra.Mrtvice,úraz-nevíš dne,ani hodiny a budeš mít plínky.To se pak bude tvým pečovatelům,pokud se někdo najde,zvedat víc žaludek z tvých lejn,jak z těch psích .Podívej na takového Šumiho,takový to byl frajer a co je z něj dnes.Tak "hezký" den Pavlíku.

Slavek ( 27. ledna 2014 12:43 )

"Velice nás to mrzí, ale termín akce Delfíni v Praze a Plavání s Delfíny, která měla odstartovat 20. června, se posouvá na nový termín. Zatím není spuštěn předprodej ani možnost přerezervace." Citace z oficialnich stranek - zadny termin nezverejnen. Clanek v Deniku z 15.1.2014 - novejsi info jsem nenasel. Jsou jich stovky (mysleno podvedenych lidi). Lidí z celé republiky včetně Českolipska, kteří si zakoupili vstupenky na představení Delfíni v Praze a už měsíce marně čekají. Organizátor několikrát posunul termín, poté přislíbil navrátit vstupné, před týdny však přestal komunikovat. Ale asi mate na mysli jinou akci, ja mysel tuto.

libor123 ( 27. ledna 2014 11:19 )

Toto udělala hyena ne člověk. Člověk by tohle to nikdy neudělal. Pokud ho chytnou tak bych ho to nechal všechno do puntíku zaplatit a sedět aspoň 10 let.

Zobrazit celou diskusi