Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český snowboardista (24) jel v Alpách, kam neměl: Utrhla se s ním lavina!

V rakouských Alpách se vážně zranil český snowboardista (ilustrační foto)
V rakouských Alpách se vážně zranil český snowboardista (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, piffk - 
26. ledna 2014
16:11

Český snowboardista dnes utrpěl zranění při pádu laviny v Tyrolsku na západě Rakouska. Celkem o víkendu v rakouských Alpách zahynuli nejméně dva lidé a minimálně pro další čtyři skončila rekreace v rakouských horách zraněním.

Čtyřicetiletý Čech se se stejně starým krajanem vydal navzdory lavinovému varování jezdit v okolí Pitztalu mimo sjezdovky. Hned prvním pohybem jeden z nich utrhl sněhovou masu, která oba muže smetla.

Lavina ho vlekla 300 metrů!

Zatímco kolega zraněného se dokázal z laviny dostat, druhého Čecha sněhová plotna vlekla asi 300 metrů. Podařilo se mu nicméně aktivovat speciální batoh do lavin, který zabránil jeho úplnému zasypání. Jeho kolega mezitím zalarmoval záchranáře a pomocí lavinové sondy se mu podařilo zavaleného krajana najít. Vrtulník poté oba Čechy dopravil do údolí a zraněného muže do nemocnice v Zamsu.

V sobotu došlo ke dvěma neštěstí v pohoří Rax na hranicích mezi rakouskými spolkovými zeměmi Štýrsko a Dolní Rakousy. Při jednom strhla lavina během výstupu na horu dvojici Slováků: oba skončili v nemocnici s těžkými zraněními. Méně štěstí měli dva Rakušané, kteří se zřítili nedaleko místa prvního neštěstí a nedokázali už jim pomoci ani záchranáři přivolaní jejich lehce zraněnou kolegyní.

Pro lyžaře (25) v Jeseníkách letěl vrtulník

Ke zranění na svahu však došlo dnes i u nás. Pětadvacetiletý lyžař v neděli dopoledne zřejmě nezvládl jízdu v lyžařském areálu v Dolní Moravě a při pádu v plné rychlosti vylétl mimo sjezdovku. Utrpěl velmi těžká poranění. A to i díky tomu, že neměl přilbu. "Po pádu nastalo krátké bezvědomí, takže nám bylo jasné, že utrpěl otřes mozku a kromě toho další poranění hlavy. Zároveň jsme měli podezření na zlomeninu dolní končetiny a závažné poranění v oblasti bederní páteře," uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.



jetstream ( 26. ledna 2014 17:15 )

TO (24) v nadpisu znamena dva ctyricetileti?

annakarenina ( 26. ledna 2014 17:05 )

Problem je v tom, ze kdyz svoji neukaznenosti urvou lavinu, mohou zabit i nevinne lidi.

Zobrazit celou diskusi