Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lavina v Tatrách zasypala pět Čechů! Muže vláčela 100 metrů...

Lavina v Tatrách strhla pět českých horolezců
Lavina v Tatrách strhla pět českých horolezců  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, Čas.sk - 
27. března 2014
14:48

V Ťažké dolině ve Vysokých Tatrách spadla lavina, která sebou vzala pět českých horolezců. Všichni byli naštěstí díky rychlému zásahu nalezeni, dva z nich jsou však bohužel vážně zranění.

Středisko Vrtulníkové záchranné zdravotní služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) v Popradě prijalo dnes požadavek na zásah ve Vysokých Tatrách. "V Ťažké dolině se uvolnila lavina, strhla pět českých horolezců a nesla je přibližně 100 metrů," řekla serveru Čas.sk mluvčí záchanářů Zuzana Turočeková.

Po pádu byli zraněni tři horolezci, z toho jeden naštěstí pouze lehce. Letečtí záchranáři z Popradu spolu s pracovníkem horské služby pomáhali dvěma těžce zraněným. "Lékaře a horského záchranáře vysadil vrtulník do terénu pomocí palubního navijáku. Jednomu horolezci ošetřili horní končetinu, druhý měl poranění páteře," objasnila Turočeková.

Do popradské nemocnice převezl vrtulník nejprve 36letého horolezce s poraněnou horní končetinou, s druhým mužem zůstal na místě horský záchranář. Po předání prvního pacienta se stroj vrátil pro jeho 49letého kamaráda, který má poraněnou krční páteř. I ten byl převezen do popradské nemocnice.

w.mojko ( 27. března 2014 20:40 )

mnohí českí turisti vobec nerešpektujú predpovede, výstrahy a nebezpečenstvá, ktoré číhajú v Tatrách. A tak zamestnávajú záchranárov a pohrebné ústavy.

kov3 ( 27. března 2014 17:51 )

A čo tak teraz poďakovať chlapcom z Horskej služby, ktorí už pravidelne zachraňujú českých horolezcov ...

Zobrazit celou diskusi