Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Americe popravili dalšího vězně kontroverzní smrtící směsí: Na smrt v cele čekal 27 let!

Hogan před smrtí prohlásil, že cítí v ústech chemickou pachuť.
Hogan před smrtí prohlásil, že cítí v ústech chemickou pachuť.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace/Policie Oklahoma)
Autor: shp, ČTK - 
24. ledna 2014
08:10

Kouřili spolu marihuanu, on pak vzal nůž a ženu brutálně ubodal. Na smrt čekal v cele odsouzený Kenneth Hogan (†52) celých 27 let. Nakonec byl popraven kontroverzní smrtící směsí.

V americkém státě Oklahoma se v noci na dnešek uskutečnila druhá poprava pomocí nového barbiturátu. Stalo se tak podle agentury AFP na pozadí polemiky ohledně toho, jaké utrpení mohou odsouzenci při použití této smrtící látky prožívat.

Ve věznici tímto novým způsobem nyní skončil život dvaapadesátiletého Kennetha Hogana, který strávil v cele smrti 27 let po odsouzení za brutální vraždu ženy, se kterou předtím kouřil konopí. K zabití se přiznal, ale tvrdil, že se bránil poté, co ho žena napadla nožem.

"Cítím v ústech nějakou chemickou chuť. Odcházím, odcházím," řekl Hogan podle mluvčího místní vězeňské správy Jerryho Massieho krátce před smrtí.

Prvním popraveným odsouzencem novou látkou ve státě Oklahoma byl 9. ledna Michael Lee Wilson. "Cítím, jak celé mé tělo hoří," řekl tehdy podle mluvčího Massieho po zavedení do žíly látky, která se obvykle používá pro usmrcení zvířat.

Kvůli zastavení přísunu dosud užívaných látek pro popravy se i další americké státy obrátily na nové místní výrobce, jejichž výrobky nejsou úředně schválené federálními lékařskými úřady.

Ve věznici státu Ohio tak 16. ledna skončil život muže pomocí jiné nové metody používající jako smrtící látku kombinaci dvou farmak. Odsouzenec tehdy během přibližně 15 minut od aplikace smrtící látky do okamžiku smrti podle agentury AP několikrát hlasitě oddychoval a vydával chrčivé zvuky. Šlo o jednu z nejdéle trvajících poprav od chvíle, kdy Ohio v roce 1999 znovu zavedlo trest smrti. Jednalo se o první použití této metody v USA.

maxipesfik ( 25. ledna 2014 07:55 )

ruudazvostravy ( 24. ledna 2014 15:58 )

Tak mu měly dát eště čuchnout k vlastní prr.dely po vis.rání a aspoň bi sy naposlet pořádně štreychnul,ko.kot.

wimr ( 24. ledna 2014 12:30 )

steelheart ( 24. ledna 2014 10:42 )

už seš tady zase, bl.be?

Zobrazit celou diskusi