Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zklamaný Kličko: Hovory s prezidentem byly k ničemu, bojím se krveprolití!

Autor: shp, ČTK - 
24. ledna 2014
07:42

V boxerském ringu rozdával rány všemi směry, ale teď se pokoušel o smír. Marně. Vůdce ukrajinské opozice Vitalij Kličko prohlásil, že prezident Viktor Janukovyč při čtvrtečním jednání se zástupci opozice v ničem neustoupil. Někdejší boxer se obává možného krveprolití. Spolu s dalšími opozičními předáky vyzval lidi, aby zůstali mobilizovaní, ale nepoužívali násilí.

Prezident slíbil jen propustit zadržené demonstranty, ale odmítl demisi svou i vlády. "Hodiny rozhovorů byly k ničemu. Nemá smysl sedět u jednacího stolu s někým, kdo se již rozhodl vás zklamat," řekl podle Reuters charizmatický Kličko demonstrantům v centru Kyjeva.

Lidé podle něj od jednání hodně očekávali a budou zklamaní. "Vroucně si přeji, aby nebylo žádné krveprolití a lidé nebyli zabíjeni. Já přežiji, ale bojím se, že budou mrtví, obávám se toho," uvedl podle agentury AFP boxerský šampion a politik.

I další opoziční předáci podle AFP neskrývali své zklamání po čtvrtečním více než čtyřhodinovém jednání s hlavou státu. Vyzvali demonstranty, aby zůstali v pohotovosti, ale bez krveprolévání.

Opoziční předák Arsenij Jaceňuk krátce po ukončení jednání s prezidentem řekl, že vidí šance ukončit krveprolévání v Kyjevě, kde v uplynulých dnech zahynulo několik demonstrantů. I on ale podle AFP připustil, že se nyní bojí dalších ztrát na životech. "Zůstáváme na stráži, ani krok vzad," řekl podle agentury Jaceňuk.

Opozice žádá mimořádné parlamentní a prezidentské volby, demisi vlády, zrušení nedemokratických zákonů a potrestání ministra vnitra Vitalije Zacharčenka. Podle ukrajinských analytiků jsou takové požadavky nereálné, už s přihlédnutím k převaze vládní Strany regionů v ukrajinském parlamentu a k tomu, že se poslední parlamentní volby konaly v říjnu 2012. Janukovyč zatím opoziční požadavky veřejně nekomentoval.

zabibol ( 24. ledna 2014 16:48 )

S proruskými vazaly se nebav. Hned jim dej jednu do dršťky.

zabibol ( 24. ledna 2014 16:47 )

Asi ty.

marais ( 24. ledna 2014 13:29 )

Kličko sice žije v SRN, ale pobýval s rodinou i v USA a všichni měli přiděleno číslo soc.pojištění a pak v USA zaplatil i daně z příjmů ve výši 12 milionů dolarů a nikdo neví , kde je vzal? Kdo ho asi podporuje?

hvezda8 ( 24. ledna 2014 12:36 )

AŤ SI PŘEČTOU TY HLOUPÍ UKRAJINCI ZNĚNÍ SMLOUVY S UNIÍ.A BUDOU SE DIVIT JENŽE ONI JDOU ZA KLIČKEM JAK STÁDO OVCÍ. TOMU TO VADIT NEBUDE TEN MÁ VYDĚLÁNO A TOUŽÍ PO MOCI JAK JE ZVYKLÍ.DO UNIE ZATÍM NEPŮJDOU ALE OTEVŘOU UNII BEZCELNÍ HRANICE A JAKO BONBÓNEK MUSÍ PŘIJMOUT 380000 TISÍC CIKÁNŮ Z NĚMECKA,FRANCIE A ANGLIE.TO SE BUDOU DIVIT.

bersimalinecka ( 24. ledna 2014 09:17 )

Kličko je zklamaný..Je to jen posera který do toho ohnivého kotle určitě čumák nestrčil!!!!To jako policajti si mají nechat lít na sebe benzín? Ukrajinci nevědí že až půjde do tuhého tenhle blb co chce být prezidentem zdrhne.Nejlépe do Česka.

Zobrazit celou diskusi