Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdražení je horší, než jsme doufali! Po zásahu ČNB drasticky rostou ceny!

Za základní potraviny si připlatíme.
Za základní potraviny si připlatíme.  (Autor: Int, archiv Blesku)
Autor: Vladimír Barák - 
23. ledna 2014
20:26

Bohužel, je to potvrzeno! Obchodní řetězce přiznaly, že kvůli tomu, že ČNB pod vedením Miroslava Singera (45) oslabila korunu vůči euru a dolaru, začínají zdražovat i základní potraviny. A někde o víc, než předpokládaných 8 procent…

Když Potravinářská komora začátkem ledna upozornila na zdražování potravin o 5 až 8 procent, mnoho lidí se začalo bát budoucnosti. Nakonec je realita ještě horší. V některých případech se výrobky zdražily o deset i více procent. Jisté druhy zboží jsou dražší dokonce o desítky procent.

Ach ta koruna…

„Jedním z důvodů je intervence ČNB a oslabená koruna, která posouvá ceny nahoru nejen u zboží importovaného z ciziny, ale i tuzemskou výrobu,“ řekla Blesku mluvčí řetězce Albert Judita Urbánková.

Čtenáři si všímají citelného zdražení mléčných výrobků. Například cena másla už několik měsíců přesahuje 40 korun za čtvrtkilové balení. Připlatíme si i za kvalitní sýry, které neklesají pod 200 korun za kilogram a za litr mléka, které pod 20 korun koupíme jen výjimečně. Zdražuje i zelenina a ovoce. Nejvýrazněji brambory a z dovozu například rajčata.

Ekonom: Je to tady!

„Na pultech obchodů tak můžeme vidět první důsledky listopadové cenové intervence. Je možné, že ceny porostou ještě více, ale na první statistická data si musíme počkat do 10. února, kdy se dozvíme výši inflace za leden,“ řekl Blesku přední český ekonom a děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Zdražilo prakticky vše

Opatření ČNB, kterým srazilo hodnotu národní měny zhruba o dvě koruny k euru, se ve výsledku dotkne rodinných rozpočtů mnohem výrazněji, než i pesimističtí ekonomové čekali. „Cenová úprava se dotkla několika položek napříč celým sortimentem, které jsou do ČR dováženy, ale i těch, kde je česká výroba závislá na zahraničních subdodavatelích,“ řekla Blesku mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková.

Už před několika týdny totiž došlo ke zdražení spotřební elektroniky, jako televizorů či mobilů.

Razantní růst cen Razantní růst cen | Blesk

Co na to Babiš?

„Nelze říci, že by všude některé potraviny zdražily o deset nebo více procent. Každý řetězec to má jinak, navíc půlka potravin se prodává v akcích, takže někde stojí Florián 6,90 a jinde i 11,90 korun. To se skutečně nedá takto srovnávat. A zda má na současné zdražování vliv oslabená koruna? U mléčných výrobků ne, u pečiva a chleba ne, ale u masa ano, protože jednak vepřové se víc dováží, než vyrábí a pak ta zvířata žerou krmné směsi, do nichž se dováží třeba sója,“ uvedl adept na ministra financí a majitel potravinářského impéria Andrej Babiš (59). Připomněl také, že mléčné výrobky zdražují proto, že minulý rok došlo meziročně k navýšení ceny mléka od zemědělců o dvacet procent.

Názor profesora VŠ finanční a správní Jaroslava Vostatka: Porostou ceny dál?

Bylo jen otázkou času, kdy se měnová intervence ČNB projeví i na cenách základních potravin a k úpravě cen sáhnou i velké řetězce. Kvůli nepříznivému kurzu české koruny k euru tak můžeme pozorovat nejen zdražení výrobků dovezených ze zahraničí, ale i českých výrobků, k jejichž výrobě slouží suroviny ze zahraničí.

Pokud skutečně zdražení některých potravin dosahuje i 10 a více procent, pak si dovolím říci, že vzhledem k drastičnosti intervence je to ještě málo. Zda se budou ceny zvyšovat i nadále, je otázkou.

fairmon.webz.cz ( 9. února 2014 23:08 )

Je to systém stáleho okradání lidí bohatí bohatnou a chudí chudnou.Vlada Nečase by za tohle DPH měla sedět na do smrti na borech okradly slušné pracující duchodce o poslední uspory fuj hnus.Bohaté retězce sem vyvažejí odpad který nikdo nechce v zahraničí ani za zlomek ceny.Popelnice evrpy prostě jíme odpadky které nikdo nechce.ODS umyslně zlikvidovala zemědělství a vyrobu ¨všech potravin za učelem svého obohacení.Co mně bohužel mrzí je to že Česky volič si nevidí ani na špičku svého krátkého nosu.

miroslav57 ( 30. ledna 2014 18:55 )

co by jste asi chtěli,když vše dovážíme tak singr nemůže říkat že naši vývozci na tom budou líp a naše potraviny nepodraží,hned na začátku jsem říkal že takovou kravinu jsem ještě neviděl a to nemám žádnou školu,je to jen podvod,důvod neznám?

satanklaus ( 24. ledna 2014 01:15 )

Tak si k tomu připočítej cenu energie, úbytek hodnoty pekárny a případnou mzdu za práci a jseš na tom při tý tvý malovýrobě dráž než z krámu. Ovšem chuť byde asi lepší.

satanklaus ( 24. ledna 2014 01:11 )

Děláš jako by v době kdy se fronty stály na tom byli lidi bůh ví jak dobře Tenkrát se nakupovalo s košíkama a ty plnili lidi tak do půlky, dneska jezděj z marketů s plnejma vozejkama.

satanklaus ( 24. ledna 2014 01:08 )

To si piš že stále proti. Když na euro přešli Slováci, naráz se jim všechno zdražilo o 10-50%. Mám tam příbuzný a ty z toho šíleli. A ceny se jim tam stejně zvedaj dál i bez zásahu jejich NB.

Zobrazit celou diskusi