Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Konec turba v Česku: Mám recept na taxikáře-podvodníky, říká Jančura

"Turbům" taxametrů možná díky GPS odzvoní.
"Turbům" taxametrů možná díky GPS odzvoní.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: lvi - 
20. ledna 2014
10:20

Podnikatel a majitel firmy Student Agency Radim Jančura přišel s návrhem, jak potírat taxikáře, kteří používají turbo. Proti zařízení, jež si řidiči připevňují na taxametr a uměle tak navyšují kilometry při jízdě, chce bojovat satelity.

Jančura navrhuje jakýsi model celostátní evidence všech jízd taxi přes družicový systém GPS. Svůj návrh navíc hodlá předložit i vládě.

Podle Jančury je navrhovaný systém jednoduchý, efektivní a zároveň velmi levný. Údajně bude zapotřebí jen několik milionů na počítačové servery, které budou údaje z GPS, tedy skutečnou trasu taxíku, porovnávat s údaji z taxametrů.

"Systém rozpozná turbo a evidence všech jízd bude mít vliv na placení daní. Cílem je vybrat zhruba dvě miliardy na daních a odvodech a změnit mizernou pověst taxi," řekl serveru idnes.cz Jančura. 

Video Špinavé triky taxikářů: Takhle vás okrádají! - David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Turbo je potřeba postavit mimo zákon!

Spolumajitelka společnosti Halotaxi Adély Barnové však navrhuje k Jančurově návrhu připojit ještě legislativní doložku. Podle jejího vyjádření pro tentýž server by pomohlo, aby používání turba bylo postihováno zákonem jako trestný čin. To se nyní neděje. Stíhán by podle ní navíc neměl být jen řidič, který turbo využívá, ale i ten, kdo ho k taxametru připojí.

 

 

mememumu ( 20. ledna 2014 16:56 )

Já jsem také nikdy problémy neměl. Přesto vím o docela dost lidech, kteří ten problém měli - ať už to byli cizinci (kteří fakt nepůjdou něco řešit na magistrát a nikdo svéprávný to po nich nemůže chtít, nemluvě o tom, že se na tom magistrátě ani nedomluví, pokud bude vůbec v době jejich pobytu otevřen) nebo "kavky" v podobě lidí, kteří jedou taxíkem jednou za uherský rok v nouzi a spousta věcí jim nedojde a nebo dojde příliš pozdě. Zvlášť když proti sobě mají protřelého ***.a, který využije každou příležitost je okrást, neboť se tím dlouhodobě živí.

jote ( 20. ledna 2014 16:51 )

Pane, jedno je jisté, že v zahraničí se upozorňuje na okrádající taxikáře v Česku, nedávný TV spot Googlu je znám po celém světě, tudíž vaše připomínka o nějakém blábolu a předložených důkazech na magistrátu je zase Váš blábol a velký

jote ( 20. ledna 2014 16:47 )

Paní matko, já jsem kdys jel BUSem do Vídně a vůbec jsem tam nedojel, byla to smůla, vůbec nepochopím co jste tím chtěla říct, je to jistě nepříjemné, ale je věcí zda to je záležitost pro kritiku společnosti nebo prostě smůla, bylo by zajímavé vědět jak se k tomu společnost postavila, ale to jsme úplně v jiném téma. No a teď nevim zda jste si to přečetla v Reflexu či přímo Vám, tudíž, proč to sem vůbec taháte

dochtorchocholousek ( 20. ledna 2014 16:40 )

Když už citujete, dělejte to pořádně. Šlo o prchavé nápady. To je podobný rozdíl jako pojem a průjem nebo hodinky-holínky.

dochtorchocholousek ( 20. ledna 2014 16:37 )

Za 25 Kč/km mě odveze návěsová souprava, jejíž tahač žere kolem 30 l/km, takže fňukání pana taxikáře je mimo mísu.

Zobrazit celou diskusi