Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Soud: Za vraždu dcery náleží matce odškodné 600 tisíc!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, lvi - 
17. ledna 2014
16:38

Před skoro 15 lety přišla kvůli vraždě o dceru. Od té doby se Roberta Kučerová domáhá pětimilionového odškodného. Dnes ji pražský městský soud nepravomocně přiřkl 600 tisíc korun.

Půl milionu má ženě vyplatit organizátor vraždy Zdeněk Bruthans, zbytek částky zprostředkovatel činu Martin Rež. Bruthansovi i Režovi, kteří mladou dívku zavraždili kvůli sporům o byt v pražské Libni, soudy v minulosti uložily 15 let vězení.

"Nepochybně došlo k zásahu do osobnostních práv žalobkyně, která je matkou... Soud ale žalované neuvěřil, že její pouto k dceři bylo tak velké, jak tvrdila," vysvětlila částečné zamítnutí žaloby soudkyně Dagmar Stamidisová. Podle ní také Kučerová neodůvodnila nepoměr částek požadovaných po jednotlivých žalovaných - po Bruthansovi chce 4,8 milionu, zatímco po Režovi sto tisíc.

Soud: Pozůstalé už se zadostiučinění dostalo

Soudkyně dodala, že Kučerové se dostalo určitého zadostiučinění už tím, že Bruthans byl za vraždu odsouzen k odnětí svobody, a také rozsáhlou mediální kampaní proti němu, kterou žena aktivně organizovala. Rozsudek lze napadnout odvoláním u Vrchního soudu v Praze.

Osmadvacetiletou dceru Kučerové nechal v únoru 1999 zavraždit Bruthans - majitel pražského činžovního domu v ulici Novákových, ve kterém bydlela v bytě po babičce. Muž chtěl její byt využít jiným způsobem a nabídl jí výměnu. Mladá žena nabídku po konzultaci s matkou odmítla, a proto si Bruthans u svého zaměstnance Reže objednal za 150 tisíc korun její vraždu, na kterou si Rež najal svého známého Pavla Kapouna. Ten dívku ubodal loveckým nožem.

Matka chtěla peníze až 7 let po vraždě

Žena se začala domáhat odškodnění cestou žaloby na ochranu osobnosti až v roce 2006 s tím, že dříve svůj nárok uplatnit nemohla, protože byla nemocná. Vražda dcery ji hluboce zasáhla, byla v péči psychiatrů. V žalobě zdůvodnila požadavek pětimilionového odškodného tím, že trojice mužů neoprávněně zasáhla do jejího práva na rodinný život. Uvedla, že s jedinou dcerou měla blízký a intenzivní vztah, a to i proto, že se o ni od dívčiných pěti let starala sama. Bruthans se jí prý navíc nikdy neomluvil a neprojevil nad činem žádnou lítost.

S vrahem Kapounem se Kučerová nakonec rozhodla vyrovnat mimosoudně, když jí přislíbil zaplatit 50.000 korun. "Zpětvzetím žaloby na Kapouna byl požadavek žalobkyně naprosto devalvován," podotkla dnes soudkyně.

Nárok Kučerové vůči Bruthansovi a Režovi soudy původně zamítly jako promlčený, s tím ale nesouhlasil Ústavní soud. Podle něj je námitka promlčení v takovémto případě v rozporu s dobrými mravy. Bruthans, který si ve vězení nakonec odpykal 11 let a následně byl podmíněně propuštěn se sedmiletou zkušební dobou, dnes po své právničce vzkázal, že je ochoten zaplatit maximálně 50 tisíc korun. Požadovaná částka 4,8 milionu je podle něj zcela nepřiměřená a odporuje nejen dobrým mravům, ale i ustálené judikatuře.

ixtlil ( 26. března 2014 17:06 )

Tak přivandrovalá madam z řecka je obyčejná justiční ***. Vlastně dělá dokonce vrahovi advokáta, když zdůrazňuje že poškozená (si svépomocí) zařídila mediální kampaň, která vrahy medializovala. Tak Měla kurva zůstat v řecku a tam se vraždili i po 2.válce a pak v další válce a o jednu neužitečnou justiční couru by bylo méně. Jinak, poku to půjde k´ESPL, tak to oděkodnění bude platit stát, protže ochraňuje vrahy. Jsem zato ,zavést ameriké právo, tam by oba vrazi nevyšli ani po 30 a ještě by v řetězech makali na silnici a občas dostali na držku , o ***ané ***i protřednictvím hispánCů nemluvě. SIC SEMPER TYRANNIS.

sabartnok ( 18. ledna 2014 05:21 )

 motiv a provedení vraždy jsou mimo rámec lidskosti a o mravech se nedá vůbec mluvit, natož ještě měřit zda má matka větši či menší žal a škodu. mne by zajimalo jak by soudkyně rozhodla kdyby ubodali jeji dceru. Částka 600000 je opravdu směšná.

ollina ( 17. ledna 2014 20:17 )

Zajímavé, že v rozporu s dobrými mravy je odškodnění, ale vražda je podle vraha a naší justice v souladu s dobrými mravy. Je mi zle z celé demokracie. Žvásty o právech zločinců se už nedají poslouchat. Justice chrání vrahy a zloděje.

Zobrazit celou diskusi