Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zvrat v kauze "trezor": Zbraně na ambasádě byly darem ČSSR, uvedli Palestinci

Autor: ČTK, lvi - 
15. ledna 2014
20:40

Zbraně nalezené na palestinské ambasádě v Praze byly prý darem od představitelů tehdejší ČSSR. Palestinci to uvedli v prohlášení zaslaném pražské policii.

V prohlášení ovšem Palestinci podle Hulana vylučují, že by zbraně byly v minulosti jakkoliv použity, nebo že by s nimi bylo vůbec manipulováno mimo trezor, ve kterém byly po celou dobu uloženy.

České ministerstvo zahraničních věcí již dříve uvedlo, že držení zbraní na ambasádě považuje za porušení zákona. Do Palestiny také zaslalo žádost o vyjádření kvůli výbuchu trezoru, při kterém na Nový rok palestinský velvyslanec v Praze zemřel, respektive o vysvětlení důvodu i původu zmíněných zbraní. "Máme s Palestinou zcela standardní vztahy. S vysokým palestinským představitelem jsme se v pondělí dohodli, že počkáme na výsledky policejního šetření," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Podle ministerstva Palestinci vysvětlili zatím pouze původ zbraní, ale nikoli důvod přítomnosti na ambasádě.

Zbraně zkoumají experti

Policie dnes dostala první dílčí posudky, které se týkají zkoumání trezoru a výbušniny. "Jedná se o posudky z oboru chemie, mechanoskopie a fyzikální chemie, s kterými se v tuto chvíli seznamujeme. Nutno zdůraznit, že se jedná o závěry pouze několika z celé řady zadaných znaleckých expertíz," uvedl mluvčí.

Ambasadora smrtelně zranila exploze, kterou způsobila výbušnina. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, nešlo podle ní o teroristický čin.

Lidé v Suchdole Palestince nechtějí

Proti umístění palestinské ambasády v Praze - Suchdol začali po incidentu protestovat někteří místní obyvatelé.

manolla1 ( 16. ledna 2014 16:08 )

Zvrat v kauze "trezor", zbraně byly darem ČSSR - tomu věřím na 100%. Děly se v ty době také nepříjemné věci, ale co se děje od tzv."sametový revoluce", tak to nemá období! ...

steelheart ( 15. ledna 2014 23:39 )

a kolik zbraní je na izraelské a americké ambasádě??

smrk ( 15. ledna 2014 21:40 )

Blbe

majojo ( 15. ledna 2014 21:30 )

 Jestli jsem to neříkala od začátku: Ty zbraně dostali při teroristickém výcviku v bývalé ČSSR.

Zobrazit celou diskusi