Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdražování potravin trápí Čechy: O kolik zdraží vaše nákupy?

Autor: red - 
13. ledna 2014
05:52

Zdražení potravin až o osm procent, které očekává budoucí ministr fi nancí Andrej Babiš, straší Čechy. Už teď přitom obracejí v kapse každou korunu. Nadávají, ale kývou: Štve nás to, ale jíst se musí...

Rodina Čihákova, Praha

Nákup v pražském Globusu vyšel na 5150 korun, po zdražení to bude 5562 korun. „Nakoupili jsme to, co nám doma chybí. Nakupujeme, ať je to drahé, nebo levné. Tyhle zásoby nám vydrží asi na měsíc,“ řekla Blesku Iveta Čiháková (42), manželka a matka dvou dívek, poměrne klidným hlasem. To ale ješte neví, že ji ten samý nákup po avizovaném zdražení Andrejem Babišem bude stát o 412 korun víc!

Rodina Královcova, Pelechy na Domažlicku

V domažlickém Kauflandu nakoupili za 596 korun. Po zdražení to bude 644 korun. „Jedenkrát týdně děláme větší nákup. Zdražení není pro nás nic dobrého. Budeme muset ušetřit na něčem jiném. Jíst se musí. S malou dcerkou se moc šetřit nedá. Jí dopřejeme vše a raději si od pusy odtrhneme my. Ale snažíme se samozřejmě také šetřit. Místo kupovaných drahých příkrmů, uvařím dcerce radši kvalitní čerstvé jídlo doma. To vyjde levněji,“ řekla maminka Martina (29). 

Rodina Schejbalova, Hradec Králové

Rodinný nákup v hradeckém Intersparu stál 645 korun. Po zdražení to bude 697 korun. „Nakupujeme asi dvakrát týdně. Zdražování samozřejmě má dopad na rodinu, ale jíst se musí. Na potravinách toho moc asi nejde ušetřit. Někdy něco kupuju v akcích a ve slevách,“ řekl Jakub Schejbal (35) z Hradce Králové, otec Anetky (2,5), kterou má s přítelkyní Alenou (34). 

Rodina Petrova, Krnov

Za nákup v krnovském Albertu dali 947 korun. Po zdražení to bude 1023 korun. „Veliký nákup děláme jednou za týden. Vyjde nás na necelých tisíc korun. V průběhu týdne dokupujeme převážně pečivo. Zdražení se dotkne hlavně nás s manželem, jelikož šetříme právě na sobě. Malému se snažíme dopřát kvalitní potraviny. Druhé dítě si bohužel kvůli postoji politiků k normálním rodinám nepořídíme. Budeme doufat, že po mateřské najdu práci a bude nám lépe,“ uvedla vysokoškolsky vzdělaná Markéta. 

Rodina Střížova, Karlovy Vary

V karlovarském Globusu pořídili víkendový nákup za 903 korun. Po zdražení to bude 975 korun. „Chodíme sem nakupovat pravidelně, obchod se nám osvědčil. Tohle je náš nákup na víkend. To víte, že se nám zdražování nelíbí. Je hrozné, že zvyšují ceny potravin nebo třeba energií, a to neúměrně našim platům. Mělo by se s tím něco začít dělat,“ říká hlava rodiny Luděk Stříž (36). 

Rodina Procházkova, Olomouc

Nákup v olomouckém Globusu stál 709 korun. Po zdražení to bude 766 korun. „Jednou týdně děláme velký nákup na celý týden. Pak už jen dokupujeme, co je potřeba, jako třeba pečivo. V posledních letech se zdražilo už tolikrát a vždycky jsme nějak vyšli. Šetřit na potravinách nebudeme. Vždy jsme kupovali, a i teď budeme kupovat nejkvalitnější potraviny a osvědčené značky. Samozřejmě se budeme snažit využívat všelijakých akcí, ale zase jen když bude nabízena kvalita. Pokud jde o dražší věci, třeba plínky, tak budeme více využívat nákupy přes internet,“ řekl Lukáš Procházka (32). 

e.44 ( 13. ledna 2014 16:59 )

Nikoho nezastavili, Nečas se udělal sám a jenom pitomci věří těm co si připisují zásluhy o jeho odstranění Pokud tě zajímá ten zbytek, čti seriózní tisk. Tam se všechno o jejich "malých domů" a "já na bráchu" dozvíš . Nechtěj po mě abych ti sem vypisovala všechny zakázky bez výběrového řízení a další svinstva, na to nemám čas. Když chceš informace, musíš je průběžně sledovat a ne čekat až ti je někdo naservíruje

zlobivka1986 ( 13. ledna 2014 14:56 )

přesně, pražákem se člověk musí narodit, nejde se jím stát. Bohužel opravdových pražáků je v Praze dost málo, zbytek jsou jen náplavy. Takže si ujasněme pojmy. Původ má člověk podle místa narození. Takže si nadávejte do Slováků, moravanů apod. Těch je v Praze skoro většina.

annakarenina ( 13. ledna 2014 14:34 )

Na dvorek se nevejdou, jedine snad na Kodlovo panstvi.

zdma ( 13. ledna 2014 14:29 )

Vážení diskutující držme se starého hesla: V bordelu se nejlíp žije.

anka ( 13. ledna 2014 14:24 )

treba ze zadala statni zakazky za 3 miliardy bez vyberoveho rizeni - to podle vas neni spatne

Zobrazit celou diskusi