Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

140 milionů Američanů ničí mráz: -50° C, 16 mrtvých, 3,5 tisíce zrušených letů

Autor: ČTK - 
6. ledna 2014
14:44

S nejkrutějšími mrazy za poslední dvacet let se potýká americký Středozápad. V některých městech úřady doporučují obyvatelům, aby nevycházeli z domu. Zledovatělé silnice, sníh a silný vítr postihl 140 milionů obyvatel. V neděli mráz komplikoval dopravu, zrušeny byly tisíce letů. Dnes zůstaly zavřené školy v Chicagu i v jiných částech země.

Americká meteorologická služba v neděli upozornila, že za arktickou studenou frontou se do severní a střední části USA budou šířit nejnižší teploty za posledních dvacet let. V kombinaci s nárazovými větry budou tyto teploty představovat ohrožení života.

Zimní počasí si v USA a Kanadě v posledních dnech vyžádalo nejméně 16 životů. Pro noc na dnešek předpovídala ve Fargu v Severní Dakotě minus 35 stupňů Celsia, v Madisonu ve Wisconsinu minus 29 stupňů a minus 27 v Minneapolisu, Indianapolisu a Chicagu. Silný vítr však vnímání chladu zvýrazňuje. Podle meteorologů tak bude mít mráz v kombinaci s větrem účinek více než minus 50 stupňů Celsia, přestože naměřená teplota není tak nízká. Podle odborníků mohou za takových podmínek na nechráněných částech těla během pouhých několika minut vzniknout omrzliny.

Podle webu Flightaware.com, který sleduje situaci v letecké dopravě, v USA v neděli nabralo zpoždění přes 7300 letů a 3514 letů bylo zrušeno. Na zasněženém O'Hareově mezinárodním letišti v Chicagu se zpoždění dotklo poloviny všech letů.

Podle Boba Oravce z Americké meteorologické služby by ale nynější vlna rekordních mrazů neměla trvat dlouho. "Do konce týdne by se teploty po celé zemi měly rozhodně začít zmírňovat," řekl agentuře Reuters.

ivoadler ( 7. ledna 2014 13:04 )

Mělo být ku.rva.

ivoadler ( 7. ledna 2014 13:03 )

Myslím to docela jednoduše. Řeknu si, ***, to je zima, určitě je - 50. Pak se podívám na teploměr a ono je nejvýš - 30. Takové pocity můžeš mít i u nás, akorát počet stupňů bude jiný.

reggina ( 7. ledna 2014 08:38 )

reggina ( 7. ledna 2014 08:36 )

to byl Stalin...

abyss ( 7. ledna 2014 00:59 )

A kolik lidí, včetně svatebčanů, zavraždili teroristé z blízkého východu ti jaksi uniklo, co? Je to asi dva roky co se psalo o vyvraždění asi padesáti lidí na svatbě touhle verbeží a to je jenom zlomek jejich zločinů. S tím americkým omylem nesouhlasím ale kdo seje vítr, sklízí bouři a teroristi svými činy ohrožují i vlastní civilní obyvatelstvo.

Zobrazit celou diskusi