Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Záhada kolem smrti palestiského velvyslance: 9 otázek a odpovědí

Autor: lvi - 
2. ledna 2014
15:29

Šlo v rezidenci palestinského velvyslance Džamála Muhameda Džamála o teroristický čin, akci zravodajských služeb nebo o "pracovní nehodu"? Blesk.cz se pokouší rozptýlit některé dohady a snaží se najít odpovědi na otázky, které v souvislosti s incidentem vyvstávají.

1. Proč byla nálož tak silná a proč policie vyklidila půl ulice, když výbuch nerozbil ani okna v bytě?

Podle mluvčí policie Adrey Zoulové šlo o preventivní opatření, jelikož po výbuchu policejní pes zavětřil stopy dosud nezjištěného charakteru. Policie byla nucena asi na dvě hodiny evakuovat 51 osob z přilehlého okolí.

2. Proč palestinský ministr zahraničí tvrdil, že trezor v Česku nikdo neotevřel už 20 let?

Podle oficiálního vyjádření tamní samosprávy si vybuchlý trezor spletl s jiným, starším. To později potvrdil i mluvčí ambasády Fahil.

3. Kdo byla žena, která se zranila při výbuchu?

Podle zjištění Blesku.cz se jednalo o dvaapadesátiletou manželku velvyslance. Ta se sice sama nadýchala splodin z výbuchu, ale byla to ona, která přivolala pomoc.

4. Policie s jistotou tvrdí, že nešlo o teroristický čin. Přitom palestinská strana ho nevyulučuje...

Teorie, kterou včera policejní prezident Martin Červíček vehementně vyvracel, dostává reálné obrysy. Kdyby totiž výbuch způsobila neodborná manipulace s trezorem, jak tvrdil, nemohl by být sejf logicky denně používán, respektive by velvyslanec určitě věděl, jak s ním zacházet. Obavy z úmyslného nastaržení trhaviny či bomby jsou na místě.

5. Proč se stal obětí právě velvyslanec Džamál?

Asi doposud největší záhada. Samy palestinské servery ho přezdívají "mužem bez jména". Podle palestinských zdrojů jde o typického karierního diplomata - profesionála. V rámci Fatahu a OOP se nikterak horlivě neangažoval a nefiguroval ani v žádné "palestinském osvobozeneckém boji". Byl však znám úzkou vazbou na tamního prezidenta Mahmúda Abbáse, byly údajně dobří přátelé. Ten je však dlouhodobým trnem v oku militantního hnutí Hamás ovládající pásmo Gazy.

6. Měl palestinský velvyslanec blízko k Hamásu?

Nikoli. Podle dostupných informací byl od roku 1975 členem nemilitantního hnutí Fatah, který prosazuje mírové řešení sporu s Izraelem.

7. Proč do ČR míří speciální tým vyšetřovatelů z Palestiny?

Česko má výborné vztahy s Izraelem, který má s uznáním Palestiny coby státu dlouhodobé problémy. Palestinská strana si chce patrně ověřit, zda li nešlo o provokaci, respektive konspiraci.

8. Může mít ambasáda zbraně?

Podle bezpečnostního experta Andora Šándóra nikoli. Pouze ochranka může disponovat zbraněmi. "Na území ambasád by se ale neměly nacházet žádné zbraně a už vůbec ne nástražná zařízení proti vloupání. Pak by se jednalo o excesivní druh ochrany majetku, což je nezákonné," uvedl Šándor pro Blesk.cz. Policie nicméně potvrdila, že na ambasádě blíže nespecifikované zbraně objevila.

9. Jak jsou nyní zabezpečené ostatní ambasády? Například izraelská, íránská,  libanonská nebo jordánská?

"V souvislosti s výbuchem v palestinské rezidenci jsme přistoupili ke zvýšeným bezpečnostním opatřením některých dalších zastupitelských úřadů a ambasád," uvedl policejní ředitel Martin Červíček.


japos22 ( 2. ledna 2014 18:51 )

Zvlášť pokud čekají návštěvu - izraelskou tajnou službu

mourovata.kocka ( 2. ledna 2014 16:58 )

Tohle jejich vysvětlení bylo pouze k pousmání.

babana ( 2. ledna 2014 16:55 )

Proč palestinský ministr zahraničí tvrdil, že trezor v Česku nikdo neotevřel už 20 let? Podle oficiálního vyjádření tamní samosprávy si vybuchlý trezor spletl s jiným, starším. To později potvrdil i mluvčí ambasády Fahil - aha, tak na rizikové ambasádě mají nějakou věc (trezor) a nikdo se do něj 20 let nepodívá a ještě ho ze staré převezou na novou a furt nikoho nezajímá, co v něm jako je?

babana ( 2. ledna 2014 16:52 )

Přesně tak. Ambasada je výsostné území toho státu a když se rozhodnou tam zbraně mít, tak je tam mít budou a nějaké zákazy jiného státu atp., mají na háku.

babana ( 2. ledna 2014 16:50 )

Ambasáda zbraně mít nemůže, ochranka disponovat zbraněmi může - říká A.Š. Čili pokud ochranka může, pak je nemá uloženy u popelnic před ambasádou, ale na ambasádě, tedy de facto na ambasádě zbraně jsou, jelikož se tam pohybuje ochranka a ta je tam holt uloženy má.

Zobrazit celou diskusi