Příroda se zbláznila: Houbaři nosí v prosinci z lesů hřiby!

Autor: Jiří Čada - 
28. prosince 2013
19:13

Na Vysočině se příroda patrně zbláznila! Místo na běžky, chodí místní obyvatelé po lesích a sbírají do košíků houby!

„Tak tohle nepamatuji!“ svěřil se Blesku jen pár dnů po vánočních svátcích chatař a houbař v jedné osobě Radek Pavlíček z Rantířova na Jihlavsku. Hned za jeho chatou mu vyrostly tři hřiby hnědé.

„Zprvu jsem tomu nechtěl vůbec věřit. Chodíme sem ke studánce pro vodu a najednou vidím podborováka,“ líčil nečekané překvapení šťastný nálezce, který hřiby hnědé nalezl v údolí nedaleko řeky Jihlavy.

Nález však nijak nepřekvapil brněnského znalce hub Zdeňka Novotného.  „Tohle současné vlhké a poměrně teplé počasí houbám nahrává. Je to vlastně takové pozdní podzimní počasí, kdy normálně houby ještě také rostou,“ zdůraznil zkušený houbař. „Kdyby trochu přimrzlo, čekal bych, že ve velkém začne růst hlíva ústřičná,“ dodal.

Výhodou je, že teď v zimě nalezené houby nejsou červivé, jako často v létě a na podzim.

„Teď by v nich ty červi patrně umrzli,“ komentoval s úsměvem uspokojivý zdravotní stav nalezených hřibů Radek Pavlíček.

Video  Houbaři nosí na Vysočině v prosinci domů hřiby!  - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

buban ( 30. prosince 2013 11:54 )

No tak u nás václavky nejsou vůbec, ty jsme sbírali na Blanensku dělali z nich ty škvarky, jak píšeš dál, no a s čerstvým chlebem nemají chybu. Hlíva u nás taky moc nejde-u nás je moc sucho na jakékoliv houby, ale občas si ji pěstujeme doma ve sklepě. Mimochodem-když jsem jeden čas žila v Korutanech a viděla tam v lese ty žluté koberce kuřátek, o kousek dál praváky, klouzky, kozáky...do té doby pro mě neuvěřitelné.

naidka ( 29. prosince 2013 16:34 )

ještě k té hlívě: můj muž ji občas domů donesl, natrhal to někde na stromech, tak jsem věděla, jak to zhruba vypadá. Loni hodně k podzimu jsme šly s kámoškou a se psy na výlet a našly jsme v lese na zemi mezi kořeny něco velice podobného. Řekly jsme si, že neco, co tak dobře vypadá, nemože byt jedovaty, stavily jsme se na chatě a udělaly z teho škvarky a chróstaly jsme k temu ten příšerné polystyrénové chleba, protože nic jinyho nebylo, ale bašta to byla náramná.

naidka ( 29. prosince 2013 16:19 )

buban, já dělám guláš jenom z václavek a samozřejmě s použitím kousku doma uzeného bůčku. Mluvíš o kupované hlívě nebo vlastnoručně nasbírané?

buban ( 29. prosince 2013 11:32 )

Ahoj naidka-a což teprve hlívový guláš-samozřejmě s použitím kousku doma uzeného bůčku...

naidka ( 29. prosince 2013 11:28 )

léčivá je hlavně hlíva ústřičná, v přírodě je dost vzácná, roste nahoře na stromech. Loni na podzim jsme začali sbírat hlívu miskovitou, která roste na zemi u pařezů a klacků, je voňavá a chutná, dá se z ní uvařit výborná dršťková polévka.

Zobrazit celou diskusi