Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V lednu bude pekelně mrznout: Připravte si čepice a rukavice!

Pátek 13. si pro české řidiče připravil děsivé podmínky na silnicích.
Pátek 13. si pro české řidiče připravil děsivé podmínky na silnicích.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
21. prosince 2013
18:57

V polovině ledna se prudce ochladí. Češi si tak budou muset připravit na drsný teplotní propad, kvůli kterému budou muset všichni vytáhnout ze skříní čepice, rukavice a pořádně teplé svetry. A kolik tedy bude stupňů?

V polovině ledna mohou podle meteorologů teploty spadnout až na minus 18 stupňů Celsia. Celkově ale budou příští čtyři týdny teplotně průměrné, možná i nadprůměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 23. prosince do 19. ledna činí minus 1,4 stupně.

"Jako celek očekáváme období od 23. prosince 2013 do 19. ledna 2014 teplotně průměrné až nadprůměrné. Poslední týden letošního roku bude na 60 procent teplotně nadprůměrný, v posledních dnech roku se ochladí," oznámili pracovníci ústavu. Nejchladnější bude z příštích čtyř týdnů zřejmě ten poslední, kdy teploty pravděpodobně klesnou pod průměr.

Příští týden bude podle meteorologů rozpětí minimálních teplot od minus deseti do plus jednoho stupně. Maximální teploty pak mohou činit minus tři až plus šest stupňů. V následujícím týdnu na přelomu roku se rozsah nejnižších teplot zmenší na minus pět až minus jeden stupeň a u nejvyšších na plus jeden až pět stupňů. Další týden spodní hranice obou rozpětí opět výrazně klesne, přibližně na úroveň rozpětí prvního týdne období.

Pokles bude pokračovat i ve čtvrtém týdnu zmíněného období, od 13. do 19. ledna. Podle ČHMÚ může činit rozpětí minimálních teplot zhruba minus 18 až nula stupňů a rozpětí maximálních teplot minus deset až plus šest.

V množství srážek budou příští dva týdny pravděpodobně průměrné a další dva týdny nadprůměrné. Zvláště v týdnu od 6. do 12. ledna očekávají meteorologové, že srážky přesáhnou dlouhodobý průměr pro toto období, který činí 39 milimetrů.

Podle údajů ČHMÚ bylo od roku 1951 do současnosti nejchladněji v roce 1985, kdy průměrná teplota klesla na minus 9,2 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2007, a to 4,4 stupně. Nejméně srážek bylo v roce 1973, kdy jich spadlo v průměru pouze sedm milimetrů, a nejvíce v roce 1987, kdy spadlo 90 milimetrů srážek.

inocenta ( 25. prosince 2013 12:06 )

Hádej ,hádej, hadači. Možná, dá se předpokládat, že nějaká zima nakonec přeci jenom bude. Ale odkdy a jaká, to ví jen Pán Bůh.

ylatouf ( 25. prosince 2013 05:56 )

Nebude-li pršet nezmoknem.

bibijana ( 22. prosince 2013 11:12 )

nyctereutes: ,dík za hezkou zprávu a krásné Vánoce.A to všem přátelům němých tváří

bibijana ( 22. prosince 2013 11:10 )

namoroman:poslední,co ti k tomu řeknu je toto:právě,že to je o svědomí.Každý dobrý hospodář se napřed postaral a zabezpečil svoje zvířata a pak teprve myslel na sebe.A bezdomovce sem nepleť,dobře je znám,co jsou zač,nemají ani trochu snahy,aby si svoji situaci zlepšili.Mám na ně svůj vlastní názor a ten není zrovna lichotivý.Mají možnost ubytování,nicméně tam je podmínka,že nesmí konzumovat alkohol.Většina dá přednost tomu alkoholu.A tečka.Tobě dávám za tvůj necitlivý postoj ke zvířatům .Dobrý člověk rozhodně nejsi,myslíš na sebe,jinak by ti osud slabých tvorů(mezi které bezdomovci rozhodně nepatří)nebyl tak lhostejný.

namoroman ( 21. prosince 2013 23:37 )

Ti chytráci meteorologové nevědí jak bude za tři dny a už melou o Lednu

Zobrazit celou diskusi