Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Druhá Peake? Matka 7 dětí velí armádě! Němci totiž rozhodli: Bez Angely ani ránu

Autor: simao, ČTK - 
19. prosince 2013
13:38

Tuhle situaci zažilo Německo již potřetí. Angela Merkel (59) se opět stala kancléřkou a zatímco v Česku se teprve rozhazují resorty mezi jednotlivé vládní strany, Angela má jasno. Ve svém kabinetu má hned pět dalších žen. A jedna z nich, mimochodem zasloužilá sedminásobná matka, dokonce vede ministerstvo obrany!

Již potřetí zvolili němečtí poslanci kancléřkou Angelu Merkel z nejsilnější strany Křesťansko demokratické unie (CDU). Dostala 462 hlasů z 631 a zapsala se do německé historie. Nebylo to však tak drtivé vítězství, jak by se mohlo zdát - kromě opozice proti ní však hlasovali i někteří členové její koalice. Angelu to však tolik mrzet nemusí. Od prezidenta Joachima Gaucka převzala již v zámku Bellevue i pověřovací dekret a pokračuje dál ve své práci. V čele koalice CDU/CSU a SPD.

Merkel přitom dnes dorazila do Bruselu, kde se koná summit EU. Uvítání však nebylo vřelé: na Merkel čekali demonstranti s transparentem "Merry crisis and happy new war".

Se třetí volbou (ty předchozí se uskutečnily v letech 2005 a 2009) Merkel však přece jen přišly nějaké změny. Kabinet Angely Merkel nyní čítá celkem pět ministryň, z toho vůbec poprvé povede německou armádu žena. Snad ne po vzoru Vlasty Parkanové či Karolíny Peake...

Kdo je nová německá šéfka obrany? Matka 7 dětí!

Ministryně Ursula von der Leyen (55) by přitom podle některých německých médií jednou mohla Angelu Merkel nahradit. Je populární političkou ze slavné rodiny. Její otec Ernst Albrecht byl významným politikem CDU a premiérem Dolního Saska. Manžel Heiko je šlechticem, podniká a mají spolu sedm dětí! Von der Leyen je přitom povoláním lékařka a ekonomka, v minulosti pak byla ministryní sociálních věcí. To však nyní získalo CSU. A tak se ministryně přesunula do čela obrany. Zkušeností s tím žádné nemá, ale tvrdí, že armáda je firma jako každá jiná a musí být především atraktivním zaměstnavatelem, aby nalákala nové adepty do Bundeswehru.

bre-burda ( 19. prosince 2013 16:07 )

Když má 7 dětí, tak velet bude určitě umět. A pořadová cvičení také zvládne. To bude máma generál!

Zobrazit celou diskusi