Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Skandál v Rumburku: Starostu podezírají ze šmelení ve fotbale, jeho zástupci hrozí vazba!

Policie vyšetřuje místostarostu Rumburku Švába (vlevo) i samotného starostu Trégra.
Policie vyšetřuje místostarostu Rumburku Švába (vlevo) i samotného starostu Trégra.  (Autor: Repro Rumburské noviny)
Autor: lvi - 
19. prosince 2013
07:07

Karlovarská losovačka, brněnský kampus, pražský tunel Blanka. Jen střípky lokálních kauz, které hýbou městy. Že ryba zřejmě „smrdí od hlavy“ se nyní přesvědčili i v Rumburku. Místního starostu policie obvinila z machinací ve fotbalovém mužstvu, jeho zástupci pak hrozí vazba kvůli podezření z útisku a podněcování k trestnému činu.

Starostu Rumburku Jaroslava Trégra před časem policie obvinila, že jako bývalý fotbalový funkcionář využil dotaci 40 tisíc korun jinak, než měl. V září policie obvinění rozšířila o podobné "odklonění" asi jedenácti tisíc, které měly sloužit na uspořádání žákovského fotbalového turnaje. Vyšetřování nicméně podle policie ještě stále probíhá

Trégrův zástupce Darek Šváb byl pro změnu policií zadržen za podezření z útisku a podněcování k trestnému činu. Při loňské pracovní poradě měl údajně městské strážníky pobízet k „nekalým“ praktikám a ještě je zastrašovat. Policie zatím konkrétní přečiny Švába nikterak blíže nespecifikovala a prozatím uvalila na jeho případ informační embargo.

ČSSD je chtěla odvolat, marně

Podle některých hlasů se v Rumburku rozhořel mocenský boj v místní ČSSD. Za tamní organizaci sociálních demokratů totiž oba kandidovali v komunálních volbách. Té se ale problémy svých dvou členů se zákonem ani trochu nezamlouvají a chtějí oba pohlaváry odvolat. Dva pokusy už přitom selhaly.

"Mít v čele města starostu, který je obviněný policií, je ostuda. Zastupitelům to ale zřejmě nevadí," řekl serveru idnes.cz šéf rumburské ČSSD Ladislav Pokorný.

Podle starosty Trégra jde ale o politickou objednávku a vykonstruovaný proces

"Není to standardní vyšetřování. Směřuje to k tomu, abych se příští rok nemohl objevit na žádné kandidátce. Bohužel ale nemám moc šancí, než čekat až obvinění dojde k soudu a tam to řešit," uvedl Trégr pro zmíněný server.

Tamní sociálnědemokratická buňka vyzvala Trégra i místostarostu Švába k odstoupení již v červnu a v listopadu, když přijala usnesení, že oba nadále nepokládá za reprezentanty strany a od jejich konání ve vedení města se distancuje.

zabibol ( 19. prosince 2013 19:05 )

A zase levicoví nefachčenka a znárodňovatelé z KSČSSD.

Zobrazit celou diskusi