Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policista u klavíru: Jak byl na koberečku, popsal účastník schůzky

Pražský policista zahrál kolemjdoucím přímo na ulici
Pražský policista zahrál kolemjdoucím přímo na ulici  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: vet, štš - 
17. prosince 2013
05:19

Policista-klavírista, který v Praze před Filosofickou fakultou zahrál na ulici na piáno, dál vzbuzuje rozruch. "Jeho" video už vidělo přes milion lidí a ozývají se i zahraniční servery - je to důkaz modernější a klidnější české společnosti, tvrdí sever USA news po shlédnutí. K případu přitom podrobnosti sdělil i jeden z účastníků policistovy schůzky s nadřízeným, kde se celá záležitost řešila.

Pražský dopravní policista, který k nadšení kolemjdoucích v podloubí pražské Filozofické fakulty nečekaně usedl za klavír a zahrál skladbu River Flows in You od jihokorejského skladatele Yirumy, se stal hvězdou internetu na celém světě. Jeho vystoupení zhlédlo přes milion lidí! A každou hodinu další tisíce přibývají. Policista, který lyrickou písní plnou míru, ukázal, že muži zákona mají také smysl pro romantiku, sklízí velké sympatie. Vůbec nevadí, že podle odborníků není příliš náročná a zahrát by ji měli už žáci prvního stupně základní umělecké školy.

Tlumočený pohovor policisty s velitelem

Zatímco lidé policistu chválí, jeho nadřízení tak nadšení nejsou. Mladý muž musel na kobereček. „Nelze říct, že byl pokáraný. Při pohovoru mu nadřízený zdůraznil, že jeho pracovní náplň byla jiná a aby příště zvážil své jednání, že nemůže dělat vše, na co si vzpomene,“ upřesnil mluvčí pražské policie Jan Daněk, který byl přímým účastníkem rozhovoru policisty s nadřízeným. A takto jej přetlumočil:

Policista: „Šel jsem tam kolem. Hraji na piáno. Spontánně jsem si sednul, zahrál a šli jsme dál pokračovat v práci.“

Velitel: „Jste v uniformě, zvažte příště svoje jednání.

Policista: „Ano, máte pravdu.“

Při pohovoru se také dohodli, že policista zůstane v anonymitě.

Video Dopravní policista zpříjemnil den kolemjdoucím - Video od čtenáře
Video se připravuje ...

Takto komentují vystoupení zahraniční servery

O videu s milionem shlédnutí přitom již informují i renomované zahraniční weby. Včetně BBC, či Telegraphu, který připomněl, že po Praze je momentálně pět pouličních pián. Jaké jsou další reakce ze světa? Veskrze pozitivní.

„Policista vyloudil úsměv hraním na piáno během své služby,“ hlásí nejčtenější britský server Daily Mail.

Videa si všimli až v Austrálii, server 9news psal: „Pražský policista si vysloužil slávu nikoliv dopadením zloděje, ale hudbou.“

V Rakousku zaznamenal událost server Huete: „Strážník v Praze ukázal klavírní talent.“

Ani Američané nebyli o nevšední zážitek ochuzeni: „Je to důkaz o modernější a klidnější české společnosti,“ stojí na serveru USA News.

„Policisté bývají kritizováni za to, že si během služby zajdou na koblihu nebo na kávu. Strážník v Praze ale ukázal vznešenější nápad, když zahrál na ulici na piáno,“ píší na anglickém Mirroru.

ZNÁTE POLICISTU, KTERÝ HRÁL V CENTRU PRAHY NA KLAVÍR? OZVĚTE SE NÁM DO REDAKCE NA TELEFON 724 014 586 NEBO NA MAIL TIP@BLESK.CZ

kacota ( 17. prosince 2013 11:55 )

Neni tu číslo na toho klaviristu ??

evita5555 ( 17. prosince 2013 10:07 )

Aký rozdiel, primitívny nadriadený a hudobne vzdelaný a pravdepodobne aj inteligentný policajt, ktorý rozmýšla ešte normálne, nie na zeleno a predpokladám, že policajta robí z núdze. Pretože ak niekto chodil 5,6 rokov na klavír, jeho záujmy boli pravdepodobne na vyššej úrovni. Keby sa chcel uliať, tak by sa išiel akože vykadiť, ale to by mu asi nikto nevyčítal. Ale na minútku za klavírom musí zareagovať snáď celý svet, aby ho nepotrestali. A samozrejme pseudonovinári to budú rozmazávať ešte tak mesiac, aby mali o čom písať.

annakarenina ( 17. prosince 2013 09:01 )

Vlastne jim vylepsil image, tak at ho nechaji na pokoji.

rbwtrnava ( 17. prosince 2013 07:56 )

neskutocne, ako sa tie novinarske svine v tom hrabu a chcu mu co najhorsie

odol ( 17. prosince 2013 07:15 )

...a já mu dávám ještě moje symphonije!!!

Zobrazit celou diskusi