Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Orkán a sníh řádí na silnicích: Bourali i hasiči, řidička nepřežila pád ze 4 metrů

Autor: simao, ČTK - 
6. prosince 2013
17:20

Na Evropu udeřil orkán Xaver, silný vítr v kombinaci se sněžením nadělal problémy i řidičům v Česku. A podepsal se také pod několik dopravních nehod. Tragicky skončila bouračka na Přerovsku, kde řidička vylétla ze silnice a po pádu ze čtyřmetrové výšky přišla o život. Nehodě se však neubránili ani hasiči, kteří vyjížděli k zásahu na Příbramsku.

K tragické nehodě došlo v pátek odpoledne u Říčkovic na Přerovsku. "Osobní vozidlo, které jelo směrem od Přerova na Hulín, ze zatím nezjištěných příčin vyjelo mimo komunikaci, prorazilo svodidla a zcela zdemolované skončilo na střeše na břehu potoka," uvedla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Řidička přitom se svým autem spadla z výšky čtyř metrů a po nehodě zůstala zaklíněná v autě. Hasičům se jí sice podařilo vyprostit a předat záchranářům, žena však utrpěla zranění neslučitelná se životem a po 15 minutách zemřela. Nehodu policie prošetřuje, na vině však mohly být i stížené podmínky na českých silnicích, které přineslo výrazně zhoršené počasí. Silný vítr v kombinaci se sněžením a ledovkou se podepsal pod řadu dopravních nehod.

K další smrtelné nehodě došlo v noci na dnešek u Konopiště na Benešovsku, kde řidič nezvládl řízení, taktéž vylétl ze silnice a narazil do stromu. I z jeho auta zbyl jen vrak. Celkem pět lidí, včetně dvou dětí, se dnes ráno zranilo při srážce dvou osobních aut na silnici mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou.

Bourali i zasahující hasiči

Mimo vozovku skončil i vůz hasičů, který boural na Příbramsku, když vyjížděl ke spadlému stromu, který blokoval silnici u obce Jablonná. Pod nehodu se podepsala patrně silně namrzlá silnice a podle Policejního deníku i další strom, který blokoval příjezdovou komunikaci. Z posádka zásahového vozu utpěli dva hasiči větší zranění, oba jsou však již z nemocnice doma.

Od začátku roku zemřelo přes 500 lidí

Na českých silnicích přitom zemřelo od ledna do listopadu letošního roku 529 lidí, což je o 107 méně než loni ve stejném období. Je to vůbec poprvé od roku 1970, co za prvních 11 měsíců klesl počet obětí dopravních nehod pod 600, sdělil dnes novinářům šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Podle něho jde však proti jiným vyspělým zemím stále o poměrně vysoké číslo. Vlivem zhoršených podmínek je však policisté nabádají účastníky silničního provozu ke značné opatrnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi