Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dopady církevních restitucí: Národní galerie vydá Rubense i Vyšebrodský oltář

Národní galerie vydá velmi cenná díla Rubense a obrazy Vyšebrodského oltáře
Národní galerie vydá velmi cenná díla Rubense a obrazy Vyšebrodského oltáře  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
4. prosince 2013
20:42

Národní galerie vydá v církevních restitucích jedno ze svých nejcennějších děl, devět deskových maleb od Mistra vyšebrodského oltáře, a také dva obrazy Petra Paula Rubense. České televizi to řekl ministr kultury v demisi Jiří Balvín. Výtvarná díla v galerii zůstanou dál jako bezplatné zápůjčky, smlouvy by měly být podepsány do konce roku.

Deskové malby z poloviny 14. století získá řád cisterciáků, Rubensovy obrazy Svatý Augustin a Umučení svatého Tomáše formálně převezme řád augustiniánů. "Právě tento týden jsme to projednávali definitivně, že obě dvě strany se dohodly, že Národní galerie díla vydá," řekl Balvín ČT.

Bezplatné zapůjčení deskových obrazů bude nejprve na deset let s opcí ve smlouvě na dalších deset let, řekl ČT Balvín. "Vyšebrodský cyklus zůstane v Národní galerii, bude-li vrácen cisterciákům, a bude zapůjčen bezplatně," řekl televizi zástupce Konference vyšších představených mužských řeholí Gejza Šídlovský.

"Pro návštěvníky Národní galerie v Praze se nezmění nic, díla zůstanou nadále přístupná veřejnosti - v případě dvou Rubensů ve Šternberském paláci v Praze, v případě Vyšebrodského oltáře v klášteře sv. Anežky České ve stálých expozicích, pouze na popiskách bude uveden zapůjčitel," sdělil Vít Vlnas, který je pověřený vedením Národní galerie.

Řád augustiniánů žádá za desetiletý pronájem Rubensových obrazů, které mají hodnotu desítek milionů korun, od Národní galerie pomoc s restaurováním maleb a obrazů v kostele svatého Tomáše na pražské Malé Straně, uvedla ČT. V kostele visí kopie vydávaných obrazů.

Národní galerie v Praze dostala v rámci církevních restitucí celkem osm žádostí o vydání uměleckých děl, vyplývá z údajů z počátku listopadu.

Stát vyjednal církevní narovnání a změnu financování se 17 církvemi a náboženskými společnostmi, součástí je i postupné snižování platu duchovních ze státního rozpočtu. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Snížení této částky by rády dosáhly strany ČSSD a ANO, které vyjednávají o budoucí vládě.

e.44 ( 6. prosince 2013 02:07 )

Tam by měly skončit předchozí vlády, co restituce stále odkládaly a tím připravovaly stát ročně o dvě miliardy a navíc se kvůli nim restituce samotné pěkně prodražej.

e.44 ( 6. prosince 2013 02:05 )

K+M+B je na mnoha místech spíš lidový zvyk, který nemá s žádnou církví už nic společného a koledníkům většinou nejde o peníze Ty budeš asi protivná, nevrlá, lakomá důra, co je schopná zabouchnout dveře před nosem i velikonočním koledníkům

bibijana ( 5. prosince 2013 18:49 )

mememumu:no,náboženský fanatik - Parsifal se ozval:To mě jako teď budeš pronásledovat kvůli mým příspěvkům ohledně bunkru Kuchtové?

mememumu ( 5. prosince 2013 17:04 )

Církev ukradla jiným církevní umění? Zajímavá idea. Pán bude asi myslitel, že?

mememumu ( 5. prosince 2013 17:03 )

Ale zatím se budeš jen v teple domova drbat na svý zapařený ***i v týden neměněných trenkách, já vím, e-siláčku...

Zobrazit celou diskusi