Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchrana nigerijského námořníka: Přežil 3 dny na dně moře!

Mladý kuchař přežil na mořském dně! Dva a půl dne žil ve strachu z utopení.
Mladý kuchař přežil na mořském dně! Dva a půl dne žil ve strachu z utopení.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: evak, piffk - 
4. prosince 2013
18:49

Nigerijský námořník Harrison Okene (29) přežil svou smrt! Skoro tři dni strávil ve vzduchové kapse, která se vytvořila ve vraku rybářské bárky, na které plul s dalšími 11 muži! Na dně moře si prožil hotové peklo, když sledoval, jak jeho mrtvé kamarády ožírají ryby.

Jejich loď se potopila do 30metrové hloubky a on jako jediný měl štěstí v neštěstí. Na WC, kde zrovna byl, se vytvořila vzduchová kapsa, do které se vmáčkl a mohl dýchat. Ve slané vodě vydržel 63 hodin, pak ho našli potápěči.

Ač profesí kuchtík, celý čas neměl co jíst, vystačit si musel s pár doušky Coca-Coly. Byl v naprosté tmě a kolem něho plavala mrtvá těla kamarádů. „Cítil jsem mrtvolný pach. Dokonce připluly i ryby a začaly je ohlodávat. Slyšel jsem ten děsivý zvuk. Byl to horor,“ vypověděl Okene. Slaná voda navíc zapříčinila, že mu začala z těla odpadávat kůže...

Klepal se zimou. „Celou dobu jsem měl za to, že to je konec. Že se voda zvedne a utopím se,“ popisuje hodiny hrůzy z letošního léta ve vůbec prvním rozhovoru, který dal.  „Bůh mi pomohl...“

Ruka ze tmy

Spása přišla v podobě jihoafrických potápěčů, kteří křižují pobřeží Atlantského oceánu. Harrison jednomu doslova přivodil šok, když po něm z černočerné tmy sáhl rukou! „Mám jednoho...,“ hlásil rutinně na loď. Pak mu ale Okene zmáčkl ruku. „Proboha! On žije!“ volal do vysílačky. Za chvíli už Okenemu podali láhev s vodou a připravili ho na návrat na hladinu. „Dobrá práce kámo, ty přežiješ,“ chválili ho potápěči.

Noční děsy

Předtím než se mohl vrátit k rodině a normálnímu životu musel ještě strávit dalších 60 hodin v dekompresní komoře, která mu snížila tlak, aby nedošlo v těle k embolii kvůli rychlému vynoření. Okene se musí s traumatem vypořádávat i nadále. „Občas když spím, najednou mám pocit, že se postel potápí. Vždy vyskočím s křikem,“ popsal své noční můry ve vůbec prvním rozhovoru pro BBC.

azorek ( 4. prosince 2013 21:12 )

To je aspoň HRDINA !!! Ne nějakej pošukanej amík co zařval v Porše a následně kvůli tomu tuňáci brázdí dálnice s klaksony a blinkry. Držím mu všechny čtyři palce co mám !!!

Zobrazit celou diskusi