Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovensko: JoJ dostala za češtinu v televizi pokutu!

TV Joj dostala historicky první pokutu za český dabing na Slovensku.
TV Joj dostala historicky první pokutu za český dabing na Slovensku.  (Autor: Reprofoto TV JOJ)
Autor: ČTK, lvi - 
4. prosince 2013
19:47

Na Slovensku padl v úterý historicky první trest za češtinu v televizním vysílání. Rada pro vysílání a retransmisi dala televizi Joj, přesněji jejímu provozovateli MAC TV, pokutu 200 eur (5500 korun) za to, že odvysílala pořad o hubnutí s českým dabingem.

Televizní show Ty zhubni a ty přiber (Supersize vs Superskinny) Joj s překladem v češtině uvedla 27. dubna. Licenční rada rozhodla, že tím porušila zákon omezující výskyt cizích jazyků v televizním a rozhlasovém vysílání, a protože to nebyl první přestupek, sáhla k sankci.


Za český dabing na obrazovkách slovenských televizních stanic doposud nikdo pokutu nedostal. MAC TV se toho už jednou dopustila, když stanice Joj Plus 31. října 2011 odvysílala seriál Jak jsem poznal vaši matku (How I Met Your Mother) v češtině. Ale protože to bylo poprvé, obešlo se to tenkrát jen s varováním.

Trest za maďarštinu

Přestože zákon omezující používání cizích jazyků ve vysílání platí už od přelomu let 2007 a 2008, doposud nikdo za jeho porušení pokutován nebyl. Pouze Městská televize Komárno (Com Media) musela zaplatit 165 eur za vysílání reklam v maďarštině.

Velkou pozornost vyvolal svého času přečin zpravodajské televize TA3, která odvysílala rozhovor Adely Banášové se známým americkým televizním moderátorem Larrym Kingem v angličtině. Protože to byl první takový prohřešek, finanční sankce nenásledovala.

Slovenský právní řád ukládá televizním a rozhlasovým stanicím vysílat ve slovenštině jen s určitými výjimkami, jako jsou zahraničí písně, jazykové kurzy či vysílání v původním znění s titulky. Povolen je také český dabing, který ale byl už odvysílán před nabytím platnosti příslušného zákona v roce 2007.

vrtajzub ( 5. prosince 2013 13:15 )

bibi -

vrtajzub ( 5. prosince 2013 13:14 )

bibi -

vrtajzub ( 5. prosince 2013 13:12 )

jeromeklapka - nejak sa vytráca zdravý rozum. No faktom je, že ryby smrdia od hlavy nie od chvosta. Fakt, žabomyšie problémi , čo nič neponúkajú a nič neriešia a odvádzajú pozornosť od ozajstných problémov a to je zámerom dnešných masmedii a zároveň dobrou živnou pôdu pre primitívov nevidiacich si dalej od špičky vlastného nosa typu mortis69 !Ani hovnivál,si nedokáže tak hovniť v guličke z hovna, ako si hovnil mortis69 v príležitosti, ktorú mu poskytol tento sprostý článok, pourážať slovákov!

jeromeklapka ( 5. prosince 2013 11:30 )

Ľudia,prepánakráľa nemotajte piate cez deviate - zákon sa predsa nedotýka súkromnej komunikácie a pod.Ide o reklamu a podobné inštruktážne relácie.ČESKÉ filmy,inscenácie a dokumenty sa predsa nedabujú!A keď už tu vypúšťate jedovaté sliny - v ČT bežia reklamy,inštr.relácie a pod. v slovenčine?Veď vy idete nad zákon - dabujete aj slovenské filmy a rozprávky...Dokonca,keď bola nedávna spevácka súťaž,Česi vážne uvažovali,že Adelu prerozprávajú,potom,že na lište bude bežať český preklad A vy pán redaktor sa chyťte za nos za také informovanie...

bibijana ( 5. prosince 2013 10:34 )

vrtajzub: mortise69 neřeš!Musíme počítat s tím,že se vždycky naskytne nějaký dement,který nemá co k tématu říct a jenom hrubě a vulgárně uráží jinak slušně diskutující lidi.To je takový záměr - odradit lidi od diskuze.

Zobrazit celou diskusi