První česká paterčata čekají v sobotu 7. prosince křtiny. Rodina se rozhodla oslavit půl roku čtyř chlapců a jedné holčičky, který připadá na 2. prosince, zároveň s křtinami. "Bude to první větší oslava od narození dětí a už se moc těším," řekla dnes třiadvacetiletá maminka paterčat Alexandra Kiňová z Milovic na Nymbursku. "Na křtu dětí se se sejde rodina a kmotři," těší se na příbuzné a přátele.

Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel se narodili císařským řezem 2. června v podolské porodnici v Praze a jejich matka od té doby věnuje veškerý svůj čas dětem. Domácí práce mají s manželem rozděleny. "Když přijde tatínek domů, tak se věnuje našemu staršímu synovi a vždy si vezme ještě jedno z paterčat k sobě. Práce s dětmi přibývá, ale je krásné vidět, jak se smějí a jak reagují na to, když si s nimi hrajeme a povídáme," řekla šestinásobná matka. Paterčatům teď rostou zuby, což podle ní dává rodině zabrat.

Jací jsou?

Jak děti rostou, projevují se podle maminky i rozdíly mezi nimi. "Alex a Míša jsou úplně stejní, jsou k nerozeznání. Většinou jsou hodnější než Terezka a Martínek. Deny je největší pohodář, nají se a je v klidu, ale má rád, když se mu věnujeme, je rád v kolektivu dospělých," popsala chování svých dětí. Deny, Alex a Míša jí jsou prý hodně podobní, Terezka zase vyžaduje pozornost a žárlí, když maminka chová někoho jiného než ji. "Martínek je největší číslo. Když začne plakat, utiší ho jen tatínek, já nebo babička. Nemá rád cizí lidi," doplnila Alexandra.

Děti se už podle ní otáčejí z bříška na záda a opačně, přitahují se do sedu, reagují na hry, smějí se, poznávají své blízké i oblíbené hračky.

Reakce lidí už neřeší

Vzkazy na internetu už Alexandra nesleduje. "Ani mě nezajímají negativní reakce. Užila jsem si toho ze začátku hodně, teď se snažím nad to povznést," komentuje agresivní vzkazy, které dostávala poté, co rodině město například pomohlo s bydlením. Teď ji hlavně trápí, že se nemůže věnovat staršímu synovi tolik jako dřív nebo že se stále nepodařilo sestavit stálý tým pečovatelek. Snem rodičů, kteří na svět přivedli už šest potomků, je vlastní dům, kde by děti mohly trávit čas na zahradě a rodina by nemusela platit pro ni tak vysoký nájem.