Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dealer musel zaplatit daně z prodeje heroinu! Odečetli mu cesťák i denní dávku

Francouzské úřady vyměřují dealům drog daň z příjmu.
Francouzské úřady vyměřují dealům drog daň z příjmu.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Lukáš Vincourek - 
27. listopadu 2013
12:18

Že nejde danit příjmy z trestné činnosti? Omyl! Ve Francii to lze a dokonce i zpětně. Tamní finanční úřady jsou schopné dopadeným dealerům daň pečlivě vypočítat.

Čtyřicetiletý francouzský přistěhovalec, který byl loni dopaden za distribuci heroinu v městě Nancy, se zřejmě nestačí divit. „Poté, co mu soud vyměřil trest odnětí svobody na čtyři roky, mu skrz jeho právničku přišel daňový výměr na 108 tisíc euro, a to právě z jeho příjmu z trestné činnosti,“ informoval francouzský list Le Monde.

Úředníci francouzské finanční zprávy zohlednili jeho příjmy i přesto, že jsou z nelegální závislé činnosti. Vycházeli přitom z toho, že průměrně prodal gram heroinu za 15 eur, přičemž takto činil takřka pět let v kuse.

Přiznali mu cesťáky a odečetli osobní spotřebu

Míru benevolence úředníci projevili při zohlednění nákladů dealera na distribuci. Muž často služebně „pendloval“ mezi Nancy a belgickým městem Namur, což je asi 530 kilometrů. Berňák mu tak přiznal a odečetl náhradu cestovného ve výši 496 eur a od příjmů odečetl i dealerovu denní osobní spotřebu, která údajně činila asi čtyři gramy heroinu denně.

Celá situace vzbudila ve Francii vlnu emocí a diskusí, do kterých ještě přilila oheň advokátka odsouzeného Samira Boudibaová. „Můj klient je potrestaný dvakrát. Trest si odpykává a ještě mu chtějí sebrat všechny peníze. Už předtím mu soud zabavil asi 40 000 eur. Navíc z nelegální činnosti. Zdá se, že jde o nebezpečný precedens, neboť danit příjmy z nelegální činnosti francouzská ústava nedovoluje,“ zmínila Boudibaová.

Nemá ale tak docela pravdu. Letos v srpnu už francouzský Le Monde informoval, že úřady požadují po drogovém dealerovi Faridovi, který byl po krátké vězeňské anabázi propuštěn, daně ve výši 24 000. Rovněž pak úřad sociálního zabezpečení po něm požaduje doplatek pojištění za dalších 15 000 eur. Dealer si peníze vydělal prodejem marihuany.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi