Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Neuvěřitelný příběh českého bezdomovce v New Yorku: Zachránili ho z ulice a koupili letenku domů

Autor: ljš - 
26. listopadu 2013
14:15

Snil svůj americký sen. Zatím neznámý Čech jménem Jaroslav (53) odletěl do Spojených států, aby si tam našel práci a začal nový život, jenže byl okraden a přišel o všechno. Skončil na ulici mezi newyorskými bezdomovci. Bál se o život a ztrácel víru, že ještě někdy uvidí svou rodinu. Zázrak se ale nakonec přeci jen stal a Jaroslav se dostal domů.

Jaroslav přiletěl do USA v září letošního roku, jenže brzy ztratil práci v hotelu v Orlandu a vydal se do New Yorku, kde chtěl znovu najít štěstí. Po příjezdu ale na autobusovém nádraží usnul, a když se probudil, všechny jeho peníze (1000 dolarů) i doklady byly pryč.

Obrátil se sice na konzulát, tam mu ale pouze vystavili nový pas. Snažil se prý i kontaktovat příbuzné v Čechách, ani ti mu ale nedokázali pomoci. Nakonec skončil mezi bezdomovci na Manhattanu.

Měl ale obrovské štěstí, když ho po měsíci a půl na ulici oslovila skupina samaritánů z organizace Thread Society, kteří s několika mladými filmaři natáčeli mezi bezdomovci dokument. Jaroslav sice neuměl anglicky, přítelkyně jednoho z nich ale hovořila rusky, a tak jim mohl třiapadesátiletý Čech vyložit svůj příběh.

Nepřál si nic jiného než dostat se zpátky domů, aby mohl zase obejmout svou dceru a syna. "Když jsme Jaroslava potkali, byli jsme skutečně zasaženi jeho vyrovnaností a faktem, že nás o nic nežádal. Byl naprosto opuštěný a jak plynul den a my s ním navázali kontakt, rozhodli jsme se, že ho musíme dostat domů," řekl serveru Yahoo News Brandon Levithan, který o Jaroslavovi natočil video.

Cesta domů

Pak už šlo všechno rychle. Posadili ho do taxíku, zaplatili mu hotel, nové oblečení, holiče a nakonec i letenku na následující den. Dali mu ještě sto dolarů na cestu, kdyby ho potkalo cokoli neočekávaného.

"Byl to opravdu jeden z nejsilnějších a nejklidnějších lidí, co jsem kdy potkal. O to krásnější pak byly ty okamžiky, kdy naplno projevil své emoce," vzpomíná Brandon. Když se s Jaroslavem loučili, měli všichni včetně něj slzy v očích. Nyní čekají na zprávu, jak se mu doma daří.

Poznáváte pana Jaroslava (53) na fotografiích a videu? Máte jakékoli informace o něm nebo jeho příbuzných? Volejte 724 014 586, nebo pište na tip@blesk.cz.

ninka64 ( 16. prosince 2013 21:11 )

Nevím kdo je ten pán a jaká je jeho životní pouť, ale překvapují mne ty zlé reakce na tento příběh.

anka ( 27. listopadu 2013 15:07 )

souhlas....je spousta lidi z celeho sveta, kteri tam proziji vetsinu sveho zivota a anglicky neumi....protoze se bez anglictiny obesli

zabibol ( 27. listopadu 2013 08:23 )

Souhlas. Ty tanky z východu.

kuniksicht ( 27. listopadu 2013 05:55 )

penize zaslane zminovanymi sluzbami maji jeden velikej hacek.....aby jsi je dostal, tak musis predlozit platny doklad

kuniksicht ( 27. listopadu 2013 05:52 )

bran i me. vse co jsi napsala je na me se hodici

Zobrazit celou diskusi