Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech Robin Polden se chystá na výlet do kosmu: Už ho dělí jen krůček!

Autor: vk, geok - 
26. listopadu 2013
06:59

Malý krůček pro člověka, ale velký skok pro Česko! Pražan Robin Polden (39) stojí jen kousíček od toho, aby se po Vladimíru Remkovi (65) stal druhým českým kosmonautem.

Jak se mu to povedlo? Úspěšně se kvalifi koval do finále soutěže o 22 letenek ke hvězdám! Robinovi zatím štěstí přálo. Dokázal se totiž v projektu Axe Apollo Space Academy probojovat z milionu soutěžících ze 60 zemí světa do zhruba stovky finalistů! „Měl jsem štěstí, vyhrál jsem o bodíček,“ říká s úsměvem. „Bylo to tvrdé, třeba při testu v tlakové komoře. Anebo při zdravotní prohlídce, kde vám přepočítají i plomby v zubech.“

Kruté testy

Od 2. do 6. prosince ho tak už přímo v Kennedyho vesmírném středisku na Mysu Canaveral čekají zkoušky, při nichž musí dokázat, že je lepší než jeho dva konkurenti ze Slovenska a Maďarska! Jeho šance na výhru je tak zhruba 1:3! Porota v čele s Buzzem Aldrinem (83), druhým mužem na Měsíci, opět otestuje jeho fyzickou a psychickou kondici, na vlastní kůži si na simulátorech vyzkouší jak stav beztíže, tak přetížení 4 G, kterému by byl za letu vystaven. Start: 2015 A pokud uspěje, místo v dvoumístném suborbitálním vesmírném plavidle Lynx MKII ho do konce roku 2015 nemine. Cena »letenky« se odhaduje na 2 miliony korun.

zabibol ( 26. listopadu 2013 08:13 )

Snad konečně první normální český kosmonaut. Ne jako Remek-nejdražší závozník v českých dějinách.

Zobrazit celou diskusi