Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dočká se muž očištění jména za přepadení pošťačky? Nejvyšší soud mu dal naději

Autor: Ondřej Požár - 
20. listopadu 2013
07:34

Dočká se Jaroslav Schindler (28) očištění jména za loupež, kterou prý nespáchal a má už deset let údajně neprávem nálepku gaunera? V případu přepadení pošťačky mu v úterý svitla naděje na nový proces.

Nejvyšší soud v Brně totiž vyhověl stížnosti ministryně spravedlnosti, podané v jeho prospěch, a nařídil znojemskému okresnímu soudu, aby v Schindlerově případu znovu rozhodl o případné obnově řízení.

Mladík, který strávil půl roku ve vazbě a považuje se za oběť justičního omylu, dostal podmínku za to, že v březnu 2004 ve Znojmě přepadl s Tomášem Čepurou poštovní doručovatelku.

Podle rozsudku jí sebrali 96 tisíc korun. Schindler však vinu od začátku popíral a později se k činu přiznal Antonín Škrdla. „Jsem rád, že Nejvyšší soud rozhodl v můj prospěch. Možná ale navrhneme, aby to ve Znojmě soudil jiný soudce, případně aby můj případ řešil jiný soud,“ řekl Schindler. Míní totiž, že znojemský soudce je proti němu zaujatý.

Mladému muži obvinění z loupeže převrátilo život naruby. Ve Znojmě nemohl kvůli odsouzení sehnat práci, takže se nyní živí v zahraničí roznášením letáků. Teď doufá, že se konečně po deseti letech dočká zproštění viny.

Podle Nejvyššího soudu udělal znojemský soudce chybu a porušil zákon, když Schindlerovi zamítl obnovu řízení. Vůbec totiž nevzal v potaz přiznání Škrdly z roku 2010, který tvrdil, že loupež spáchal s Lubomírem Čučkou. V odůvodnění rozhodnutí se přitom odvolával na druhý rozsudek, v němž Škrdla figuroval.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi