Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rath jako vězeň z Azkabanu: Běhal a kreslil obrázky pro syny!

Autor: simao - 
12. listopadu 2013
19:17

David Rath na vlastní kůži pocítil, jaké je to být delší dobu zavřený za mřížemi. Současný policejní systém označuje za stalinistický, i když vězeňské službě po propuštění děkoval za její chování. Období ve vazbě však popisuje značně barvitě. Vypůjčil si k tomu i příběh Harryho Pottera a vězně z Azkabanu. A prozradil, co ve vězení všechno dělal. Třeba že kreslil obrázky pro své syny a musel si vymalovat celu.

"Znáte Harryho Pottera? Azkaban? Tam to paní Rowlingová popsala moc hezky. Mozkomorové, tedy vězení, z vás vysává všechnu radost. Jste naprosto bez jakékoli životní radosti," okomentoval rok a půl ve vězení David Rath a použil přirovnání k příběhu z Harryho Pottera. Přidal však i vlastní zhodnocení: "Já jsem té vězeňské etapě říkal neživot. Teď se dostávám do nové fáze, které říkám meziživot," ozřejmil včera na brífinku v Hostivici, kam zamířil po propuštění z ruzyňské vazební věznice. Vedle toho však Rath stihl prozradilt i další detaily ze svého života za mřížemi.

Kromě rodiny a bližních mu prý nejvíce ze všeho chybělo, že nemohl pracovat. Sepisoval sice novely zákonů, snažil se hodně číst všechno možné (třeba i Harryho Pottera) a osvěžovat si také poznatky z lékařského vzdělání v odborné literatuře. Ve sledování aktuálního dění mu vadila absence internetu. "České vězeňství neumožňuje přístup k internetu," postěžoval si Rath po propuštění.

Jak Rath běhal...

Když si potřeboval provětrat hlavu, šel Rath běhat. A po propuštění přiznal, že shodil celkem sedm kilo. Blesk ho ostatně ještě při pobytu v Litoměřicích přistihl, jak peláší po střeše věznice. Mohl také cvičit, ale práce je prostě práce. "Za ten rok a půl se dostanete do stavu, kdy nevěříte na nějakou spravedlnost a zdravý rozum," vzpomíná Rath.

... kreslil obrázky pro syny a vymaloval si celu

Čas od času prý však přišlo nějaké to vytržení z letargie. "V Ruzyni mě dvakrát vyplavila 'partaj' nade mnou, zateklo tam a bylo to dost hrozný. Tak jsem požádal, abych si mohl vymalovat bílou barvou," říká Rath v rozhovoru pro Právo. "Maloval jsem i obrázky, ale na vernisáž by to nebylo. Jednalo se asi o tři, které jsem dal synům," prozrazuje. Rath má dva syny - Daniela (s manželkou Evou Rathovou) a Filipa (s milenkou Renatou Horkou).

Vězeňské fotky Davida Ratha Vězeňské fotky Davida Ratha | Foto od vás

Tenhle systém je stalinistický, stěžuje si

Po svém propuštění přitom Rath děkoval jak soudcům, kteří "našli odvahu" ho pustit, tak i lidem, kteří mu do vězení posílali povzbudivé dopisy. A také vězeňské službě. "Myslím si, že je opomíjená... Drtivá pracovníků vězeňské služby se dokáže chovat korektně a profesionálně. Chovají se mnohem lépe, než policisté či státní zástupci," dodává Rath.

Na otázku, zda si našel za mřížemi kamaráda, však poznamenal: "Není to prostředí pro nějaké kamarádství." Na příjemné a inteligentní lidi však ale prý narazil. Celkově však aparát, který ho poslal za mříže, označuje za stalinistický, který prý "vytváří recidivisty". Rathovi přitom hrozí, že se do vězení vrátí. A to možná až na 12 let!

hofihofi ( 12. listopadu 2013 23:44 )

Ono to resit ani nejde, nemas info, ale je to fakt, s nebe nespadly

_banderas ( 12. listopadu 2013 23:26 )

hofi, neřeš to, vysoká politika, velké peníze zaplatí vše

_banderas ( 12. listopadu 2013 23:24 )

tomíku, hamižníku

hofihofi ( 12. listopadu 2013 23:01 )

A kde jsi sebral kolik ma dostat, jeste nebylani u soudu, kdes ty famy vzal? Take muze byt osvobozen.

hofihofi ( 12. listopadu 2013 23:00 )

Zjevne si hlupak co umi jen nadavat a nemysli ti to. Ale ta je musela odnekud vzit, sama si je netiskla, takze prvotni vznik tech castek, jak prisly na svet, a jestli to byl uplatek, tak to byl jen mnaly zlomek velke castky, a kde to vzniklo.

Zobrazit celou diskusi