Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jezdíte načerno? Pořádně se to prodraží! Praha zvyšuje pokuty na 1500 Kč

Dopravní podnik zvýší pokuty pro cestující, kteří jezdí načerno (ilustrační foto)
Dopravní podnik zvýší pokuty pro cestující, kteří jezdí načerno (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2013
14:50

Tažení proti černým pasažérům v pražské MHD pokračuje. Dopravní podnik se rozhodl zvýšit ceny pokut pro ty, které nachytají revizoři. Při zaplacení na místě sice zůstává sazba 800 Kč, ovšem nezaplacená pokuta se vyšplhá skoro na dvojnásobek - na 1500 Kč!

Jízda načerno se může pořádně prodražit. Přistižení cestující až do teď platili v pražské MHD revizorovi 800 Kč na místě a 1000 Kč později na pokladně Dopravního podniku, pokud pokutu neuhradil ve stanovém termínu. Myní se však tato sazba zvyšuje. S účinností od 1. ledna 2014.

"Chceme zvýšenou přirážkou zabránit růstu černých pasažérů. Datum účinnosti jsme určili vzhledem k tomu, že je to vzhledem k rozsahu dopravy administrativně náročné," řekl ČTK radní Jiří Pařízek (TOP 09) s tím, že při placení pokuty na místě získá dopravní podnik víc peněz.

Nezaplacené pokuty sice může DPP prodávat vymahačským firmám, ovšem podle zákona za maximálně 25 procent hodnoty. "Nižší uložená přirážka při zaplacení na místě nebo v doplatkové pokladně má svůj význam, neboť tyto snížené přirážky jsou celé příjmem dopravce, kdežto dojde-li k vymáhání přirážky soudní cestou, která se děje prostřednictvím prodeje pohledávek, získá dopravce pouze 25 procent uložené přirážky," potvrzují materiály z pražského magistrátu.

Jen za první pololetí letošního roku přitom přistihli revizoři 127 871 černých pasažérů a rozdali pokuty za zhruba 52 milionů. Pražský dopravní podnik přitom ročně přepraví více než miliardu cestujících. Za loňský rok rozdali revizoři 280 139 pokut, na nichž DPP vybral 132,6 milionu korun.

lobotom ( 14. listopadu 2013 23:05 )

no tak největší nesmysl je ta nezměněná sazba při zaplacení na místě, protože právě ti kteří maji peníze a přesto jezdí načerno, to zaplatí hned a zas si můžou onanovat jak někoho ojebali

zdendast ( 12. listopadu 2013 16:48 )

jenom pro černé pasažery, to je rasizmus,..

Zobrazit celou diskusi