Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Na rok zavřou Muzeum! Praha chystá rekonstrukci stanic metra. Jakých?

Prahu čekají další uzavírky v metru. Dotknou se řady stanic
Prahu čekají další uzavírky v metru. Dotknou se řady stanic  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao - 
6. listopadu 2013
16:12

Pražské metro stárne, podepisuje se na něm zub času. Praha proto chystá poměrně rozsáhlé rekonstrukce některých stanic. A tak se Pražané, ale i ti, kteří do metropole čas od času dorazí, budou potýkat s novými uzavírkami. Jedna z nich se týká i stanice Muzeum A. Měla být uzavřena dokonce na rok. Kde by dál měly proběhnout rekonstrukce a jaké?

V současné době pražské metro registruje dlouhodobou uzavírku "žluté" stanice Národní třída, nad kterou roste nové obchodní centrum. O tomto víkendu pak opět stihne výluka a změna v dopravě cestující na "červené" trase Kačerov - Háje. Metro tam nebude jezdit od pátku cca. 18:45 do nedělního ukončení provozu. Jde však o krátkodobé omezení. Jenže Dopravní podnik chystá i řadu dlouhodobějších. V několika stanicích je nutná rekonstrukce, a tak se uzavírky (ať už částečné, či celkové) dočkají stanice jako Muzeum, Anděl, Palmovka, či Karlovo náměstí.

V některých případech jde přitom i o výrazně frekventované stanice. "Cestující veřejnosti se asi nejvíce dotkne rekonstrukce nástupiště stanice Muzeum A, kde musí být vyměněn krycí a nosný systém obkladů stanice, která byla částečně zasažena povodní v roce 2002. Předpoklad zahájení realizace je na konci roku 2014, dokončení do konce roku 2015," potvrdila Blesk.cz mluvčí DPP Aneta Řehková. Upozornila však, že se zatím jedná pouze o plány a výběrová řízení na výběr projektanta a další záležitosti teprve chystají.

Výměna starých ruských eskalátorů

V plánu je přitom třeba rekonstrukce veřejných prostor a nástupišť stanic Pankrác, Dejvická, Jinonice a Skalka, předpokládají se však prý pouze částečná omezení pohybu cestujících. K uzavření vždy jednoho vestibulu ze dvou pak dojde kvůli výměně eskalátorů ve "žlutých" stanicích Palmovka, Karlovo náměstí, Náměstí republiky a Anděl. "Výhledově po roce 2015 je také potřeba počítat se zahájením výměn starých ruských eskalátorů v hlubinných jednovestibulových stanicích, které budou spojené s úplným uzavřením stanice na 6-10 měsíců. První takovou stanicí by měla být stanice metra Invalidovna," pokračuje mluvčí DPP.

"Nejrozsáhlejší z těchto akcí by měla být svým rozsahem rekonstrukce stanice Opatov, kde dojde mimo rekonstrukce osvětlení a stavebních oprav ve veřejných prostorách stanice také ke zbudování bezbariérového zpřístupnění stanice a na povrchu k opravě izolace stropní desky nad nástupištěm," dodala inženýrka Řehková. Našly se však již i hlasy, které se poměrně rozsáhlým plánům na rekonstrukce diví.

maruch ( 6. listopadu 2013 16:39 )

Že by další tunel Blaňka

Zobrazit celou diskusi