Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ničivý tajfun na Filipínách: Zabil 1744 lidí

Situace po ničivém tajfunu na Filipínách je dramatická
Situace po ničivém tajfunu na Filipínách je dramatická  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2013
08:40

Filipínská vláda dnes zvýšila oficiální bilanci tajfunu Haiyan na 1744 mrtvých a 2487 zraněných. Konečný počet obětí ale pravděpodobně bude mnohem vyšší, napsala agentura AP. Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar dnes ČTK řekl, že nemají informace o žádných zraněných Češích.

Supertajfun Haiyan zasáhl východní část Filipín před čtyřmi dny a nechal za sebou cestu mimořádné zkázy. Úřady odhadují, že skutečný počet obětí může být kolem 10.000; oficiální bilance započítává jen objevená mrtvá těla. Do některých oblastí se přitom záchranné týmy ještě nedostaly. V částech Filipín zůstává přerušená dodávka elektřiny a nefungují mobilní sítě.

Podle české ambasády by všichni Češi měli být v pořádku. "Dva Češi, které jsme hledali a neměli jsme spojení, se ozvali, takže v současné době víme o všech, co jsou registrovaní, že jsou v pořádku a nikdo pomoc nepotřebuje," uvedl český velvyslanec Josef Rychtar. Jak dodal, ambasáda je v kontaktu s Českým červeným křížem, s Člověkem v tísni a ministerstvem zahraničí, které by mělo dnes odsouhlasit finanční pomoc tajfunem zasažené oblasti. "Zítra přijedou lidé z Člověka v tísni, takže jim budeme rovněž pomáhat," doplnil Rychtar. Společnost vyslala na Filipíny tříčlenný tým, který se chce zaměřit i na oblasti, které nejsou ve středu mediálního zájmu jako je například východ ostrova Samar a město Guiuan, které leželo jako první v dráze tajfunu.

Filipínský generál Virgilio Espineli dnes oznámil, že v tajfunem značně poškozeném městě Tacloban využili této příležitosti vězni k útěku z věznice. Trestanci strhli zeď vězení a prchli na svobodu. Ve věznici bylo asi 600 odsouzených. Kolik z nich se do útěku zapojilo, zatím není jasné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi