V Košicích najdeme samozřejmě také i dvě univerzity a desítky muzeí, divadel a galerií. Jenže do těch se zahraniční reportéři nehrnou. Všichni chtějí vidět Luník IX, jedno z největších ghett.

Ačkoli bylo sídliště původně postaveno pro 2.500 obyvatel, podle britského deníku Daily Mail se tu mačká nejméně třikrát tolik Romů, převážně dětí. Ty si v hromadách odpadků nerušeně hrají, nezřídka i s cigaretami a alkoholem v rukou.

Někteří pozorovatelé přitom tvrdí, že míra znečištění už je tak velká, že hrozí kontaminace spodních vod v celém městě. Romové, kteří tu bydlí, přežívají bez připojky pitné vody, elektřiny a plynu. Podle všeho je to ale nijak netrápí, a tak s tím radnice může jen těžko něco dělat. Oblast košického předměstí je jedním z největších slovenských neplatičů.

Košice zvítězily v soutěži o evropské město kultury pro letošní rok už před pěti lety a byl jim přislíben astronomický grant ve výši 1.5 miliardy korun. Peníze mají být investovány do rozvoje kulturní infrastruktury. Že díky nim zmizí i otřesné romské ghetto, je ale nepravděpodobné.

Fotogalerie
5 fotografií