Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bývalý šéf DPP Martin Dvořák byl prý znovu obviněn! Spolu s Rittigovým parťákem

Bývalý šéf Dopravního podniku Praha Martin Dvořák tvrdí, že je v tom nevinně
Bývalý šéf Dopravního podniku Praha Martin Dvořák tvrdí, že je v tom nevinně  (Autor: Archiv Blesku, Reprofoto ČT)
Autor: simao, ČTK - 
17. října 2013
23:30

Protikorupční policie dnes obvinila celkem pět lidí v souvislosti s tiskem a dodávkou pražského dopravního podniku a e-jízdenkám. Podle ČT mezi nimi je i bývalý ředitel DPP Martin Dvořák a také prý jeden obchodní partner kmotra Iva Rittiga.

Policie si posvítila na tisk jízdenek a také projekt elektronické jízdenky. A obvinila celkem pět lidí. Blíže je nespecifikovala, ovšem ČT přišla s informací, že se obvinění týká i bývalého šéfa DPP Martin Dvořáka. A obchodního partnera kontroverzního lobbisty Iva Rittiga Petera Kmetě. V minulosti se přitom spekulovalo o tom, že firmy napojené na Rittiga měly mít 17haléřovou provizi z každého prodaného lístku. Podle Nadačního fondu proti korupci to činilo sedm milionů korun ročně.

Pražský dopravní podnik v tomto případu figuruje jako poškozený. Jeden člověk je obviněný z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, další údajní pachatelé čelí obvinění z toho, že mu s těmito trestnými činy pomáhali. V případě prokázání viny jim hrozí až osm let vězení. Dvěma obviněným navíc kladou policisté za vinu i sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Státní žalobce Borgula uvedl, že se policie zajímá i o další, zhruba pět let staré smlouvy pražského dopravního podniku. Odmítl však komentovat, zda byl nyní obviněn právě Martin Dvořák. "Nevím, jak bych reagoval. Vždy, když jsem obviněn, to ví média dřív než já," řekl Dvořák ČT. Čelí již přitom obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku a dalších přečinů. "Všechny věci, o kterých se mluvilo a z kterých jsem obviněn, jsou podloženy právními a znaleckými stanovisky, které jasně říkají, že nevznikla žádná škoda a vše bylo dle zákona o zadávání veřejných zakázek," brání se však nadále Dvořák.

andreslawicky ( 18. října 2013 08:55 )

V době kdy odcházel Dvořák z DP byl zisk tím pádem každý akcoinář bral dividendu nechápu jak to chce soud udělat a chtít ho soudit že svým jednáním poškodil ale koho???

tarot666 ( 18. října 2013 07:42 )

 to je taky dobrej kripl ten Dvořák-včera jsem sledoval jeho obhajobu na ČT24-ten by z fleku mohl kandidovat na premiéra,prolhanej a trapnej-taková snůška lží se hned tak nevidí

Zobrazit celou diskusi