Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Průlom v případu unesených Češek: Zeman ví, kde jsou Hanka a Tonča!

Prezident Miloš Zeman prý ví, kde jsou Hanka a Tonča!
Prezident Miloš Zeman prý ví, kde jsou Hanka a Tonča!  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
16. října 2013
11:52

Zmizely před 217 dny a od té doby se objevilo jen jedno video, kde ozbrojenci unesené Češky prosí o propuštění pákistánské teroristky. Nyní však do případu Hanky a Tonči vnesl nečekané odhalení prezident Zeman - ví, kde dívky jsou! A o jejich propuštění prý již Česko jedná!

Jejich rodiny stále doufaly, že jsou Hanka a Tonča naživu. Poté, co je unesli neznámí ozbrojenci v Pákistánu. Od osudného dne to je přitom již 217 dní. A nyní přišel prezident Zeman s nečekaným odhalením: "V současné době se pohybují mezi Pákistánem a Afghánistánem a vyjednává se o jejich propuštění," řekl dnes Zeman v Kolíně při návštěvě svého rodného města. A dokonale tím šokoval.

Mladé turistky, které se pustily na dobrodružnou, ale také pořádně nebezpečnou cestu po pevnině do Indie, unesli v Pákistánu v březnu. Po Antonii Chrástecké a Haně Humpálové se pak slehla země. A všichni čekali, až se únosci ozvou se svými požadavky. Stalo se - objevilo se totiž video, kde Hanka s Tončou předčítají vzkaz a žádají o propuštění pákistánské doktorky Aafii Siddiqui, která je jako teroristka vězněná ve Spojených státech.

Miloš Zeman se však tehdy nechal slyšet, že s teroristy by se vyjednávat nemělo. A když přidal v rozhovoru s německou moderátorkou vtípek Alláhu akbar a ptal se jí, zda není agentem Talibanu či al-Káidy, spekulovalo se, zda svým jednáním životy Češek neohrožuje. Dnešní vyjádření v Kolíně i proto mnohé překvapilo. Zeman oznámil, že Česko již o propuštění dívek vyjednává a sám je v písemném kontaktu s pákistánským prezidentem. "Přílišné detaily ale nesděluji, protože se to týká tajných služeb pouze, že je v písemném kontaktu s pákistánským prezidentem," uvedl Zeman. I tak ale způsobil hotové pozdvižení. Konečně nové zprávy! A dobré!

Jenže oficiální místa se Zemanova slova zdráhají potvrdit. A vlastně vůbec komentovat. "My případ unesených Češek nekomentujeme, stejně tak ani slova pana prezidenta," uvedla pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Již dříve se tento resort zdráhal únos Češek komentovat s ohledem na to, aby nebylo narušeno vyšetřování ostře sledovaného případu. Podle Grohové je tomu tak i nyní.

japos22 ( 17. října 2013 11:17 )

Nechápu problémy některých připěvatelů, že se uneseným Češkám snaží pomoci, tím že komunikuje s prezidentem Pákistánu a snaží se, aby se v téhle věci něco dělalo.

tarka ( 16. října 2013 20:05 )

jo, kam se na něj hrabe Jára Cimrman

tarka ( 16. října 2013 20:04 )

to se zase Zeman dělal zajímavým před volbami, ten šašek není schopen udržet vůbec nic, hlavně když se může předvádět

satanklaus ( 16. října 2013 19:24 )

Co že to nemohou vydýchat?

hulimihoukolen ( 16. října 2013 17:59 )

Ne, rikal ze ted uz ho bude natirat jen Tobe.

Zobrazit celou diskusi