Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nobelovka za mír: Dívka postřelená Talibanem ostrouhala. Kdo vyhrál?

Šestnáctiletá Malala byla jednou z favoritek na Nobelovu cenu za mír. Nedostala ji, radují se však inspektoři, zkoumající chemické zbraně v Sýrii
Šestnáctiletá Malala byla jednou z favoritek na Nobelovu cenu za mír. Nedostala ji, radují se však inspektoři, zkoumající chemické zbraně v Sýrii  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
11. října 2013
12:04

Šestnástiletá bojovnice za práv žen Malala Yousafzai se Nobelovy ceny za mír nedočkala. Dívka sice přežila útok Tálibánců, kteří jí prostřelili hlavu a nejrůznější ocenění sbírá jak na běžícím pásu, letošní Nobelovku však uzmula opět organizace. Loni to byla Evropská unie, letos se raduje Organizace pro zákaz chemických zbraní. Což souvisí s vývojem války v Sýrii.

Letošní Nobelovu cenu za mír získala mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), oznámil dnes v Oslu norský Nobelův výbor. Jeho experti přitom v současné době provádějí inspekci zařízení na výrobu chemických zbraní v Sýrii. A cíl je jasný - likvidace těchto zbraní, které způsobily spoušť naposledy na předměstí Damašku.

Na Nobelovku bylo přitom nominováno rekordních 259 kandidátů, mezi nimiž figurovalo celkem 50 organizací. Ocenění OPCW je však do jisté míry překvapením. Podobným, jako třeba loni cena pro Evropskou unii, která narazila na vlnu kritiky. Mezi favority přitom letos patřila především pákistánská bojovnice za právo žen na vzdělání Malala Yousafzai (16). Jenže tipy na vítěze v téhle konkurenci vycházejí málokdy. Na vyznamenaného přitom kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (téměř 24 milionů Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Statečná Malala: Teroristé se bojí vzdělanosti

Pákistánská dívka Malala však nemusí smutnit, před několika dny získala ve Štrasburku alespoň Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, spojenou s částkou 50 tisíc eur (1,2 milionu korun). Její příběh je dojímavý. Kvůli svému boji za práva žen se stala v minulosti terčem útoku islamistů, kteří ji loni začátkem října postřelili, když se vracela ze školy. Prostřelili jí hlavu, náročnou operaci však přežila. I díky titanové destičce, kterou jí lékaři "vyspravili" lebku.

V polovině července, v den svých 16. narozenin, vystoupila Malala na půdě OSN v New Yorku. "Jsem jen jednou z mnoha, jimž Taliban ublížil... mluvím tu za ty, kteří sami mluvit nemohou. Za ty, kteří také bojují za svá práva - právo na mír, důstojné zacházení, právo na vzdělání," prohlásila tehdy. Její jméno dnes nese nadace, která se snaží prosazovat vzdělání pro dívky ve všech koutech světa. Krédem samotné Malaly je, že nejlepší způsob boje proti terorismu je vzdělat příští generaci. "Teroristé se bojí vzdělanosti," tvrdí dívka, jíž zástupci Talibanu stále vyhrožují smrtí. A která je vítězkou i bez Nobelovy ceny.

Malalu postřelili členové Tálibánu na cestě do školy Malalu postřelili členové Tálibánu na cestě do školy | isifa.com a profimedia.cz

pgga ( 12. října 2013 02:58 )

Ty jsi totalni komunisticka...co?..OMG...

pgga ( 12. října 2013 02:57 )

Ktery normalni..inteligentni clovek by se dnes v CR.."usidlil"..KDO?

popocatepetl ( 12. října 2013 01:40 )

Však ona ji ještě získá, jestli se jí podaří přežít dostatečně dlouho. Neuvěřitelná silná osobnost, tak silná osobnost se zdaleka nerodí každý den, a neuvěřitelně zralá na svých 16 let. Patřím k těm pár stovkám lidí, co se s ní dnes potkali v jedné místnosti a z jejího vystupování a odpovědí je jasné, že toto je prostě zázračné dítě. Kdyby měla včas přístup k matematice a fyzice, dnes už by v nich končila univerzitní studia. O té ještě hodně uslyšíme (jestli přežije). Ona sama na to, že Nobelovu cenu nedostala, říká, že by to nebylo v pořádku, že si ji ještě nezasloužila.

popocatepetl ( 12. října 2013 01:31 )

Jsi opravdu hlupák. Neusadí se v Česku, v zemi homofóbů. Usadila se v Británii, kde jí po léčbě azyl nabídli, i když si jsou vědomi, že ji budou muset hlídat podobně, jako kdysi Salmana Rushdieho. Po té obrovské publicitě, kterou v posledních týdnech v USA a Británii má, musí být jednička na loveckém seznamu Talibanu.

japos22 ( 11. října 2013 20:15 )

Souhlasím.

Zobrazit celou diskusi