Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Bulhaři se bojí upírů: Ještě před 25 lety probodávali lidi kůlem!

Ilustrační Foto
Ilustrační Foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
6. října 2013
16:59

Bulhaři prováděli ještě zcela nedávno, před 25 až 30 lety, rituály zabíjení upírů. Tvrdí to známý bulharský archeolog Nikolaj Ovčarov, který bývá přezdíván "bulharský Indiana Jones". Vyplývá to z kosterních nálezů, na kterých je prý jasně vidět, že se lidé snažili zabránit tomu, aby se mrtvý stal po své smrti upírem.

"Nejsme středověcí lidé, kteří věří v upíry, ale v minulosti se lidé domnívali, že existovali a prováděli obřady, které měli mrtvému zabránit v přeměně v toto ďábelské stvoření," uvedl v rozhovoru pro bulharský deník Show Ovčarov. Ještě před 25 až 30 lety podle něj existovali v některých bulharských vesnicích lidé, kteří měli na starosti propichování mrtvých těl kůlem, což mělo zabránit přeměně v upíra.

V posledních letech nalezli archeologové při vykopávkách více než 100 takto probodnutých lidských pozůstatků. Jednu z koster údajného upíra objevili loni ve městě Sozopol a z nálezu se ihned stala celosvětová senzace. Dosud poslední "upír" byl nalezen letos v září v Nesebru.

Podle tradic existovalo v minulosti několik způsobů, jak údajné upíry zabít. Mělo jim být probodnuto srdce či hlava osikovým, lipovým či dubovým kolíkem, nebo jim bývala hlava uťata a položena k nohám, případně zakopána daleko od těla upíra. Poslední jmenované kroky měly za cíl zabránit tomu, aby dotyčný svou hlavu posmrtně objevil a mohl tak vstát z hrobu.

Xeen ( 6. října 2013 22:31 )

Tak schválně "prováděli obřady, které měli mrtvému zabránit v přeměně" "ti obřadi měli zabránit" nebo "ty obřady měly zabránit?" protože to co jste zase vyplodili je pasquil.

gogo ( 6. října 2013 21:54 )

My se bojíme darábáků, kteří likvidují tento stát... Ti by také potřebovali probodnout.

Zobrazit celou diskusi