Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathův pech: Nevyšlo to ani počtvrté! Za syny a otcem ho z vazby nepustí

David Rath zůstává i nadále ve vazbě, soud ho domů za rodinou ani napočtvrté nepustil
David Rath zůstává i nadále ve vazbě, soud ho domů za rodinou ani napočtvrté nepustil  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
3. října 2013
12:52

Ani po propuštění Kateřiny Pancové z vazby se soudce neslitoval nad vězněným poslancem Davidem Rathem. Hlavní postava rozsáhlé korupční kauzy ve Středočeském kraji tak nadále zůstává ve vězení. Už takřka 17 měsícem. Rath přitom doufal, že by verdikt mohla ovlivnit jeho starost o nemocného otce Ratmíra a syny (12 a 13), kteří vyrůstají bez otce.

Argumenty obhajoby zůstaly nevyslyšeny. Vrchní soud v Praze dnes rozhodl, že i napočtvrté byla zamítnuta žádost Davida Ratha o propuštění z vazby. Podle státního zástupce totiž nadále přetrvává obava, že by Rath uprchl, nebo se po propuštění alespoň někde skrýval.

Rath je spolu s dalšími deseti lidmi obžalován z rozsáhlého korupčního jednání při údajném manipulování zakázek ve Středočeském kraji, kde dělal hejtmana. Ve vězení však od policejní akce loni v dubnu zůstává už jen on a jeho kumpán, exposlanec Petr Kott. Žádosti Kateřiny Pancové soud vyhověl. A Rath doufal v to samé. Více než 16 měsíců dlouhá vazba je podle něj neúnosná, potřebuje se prý také starat o svého otce Ratmíra (82), který má zdravotní problémy.

Chtěl prý ven i kvůli synům

Obviněný exposlanec přitom soudu slíbil, že bude chodit do práce a odevzdá cestovní doklady. Chtěl se také věnovat svým synům, kterým je 12 a 13 let. Důvody vazby - hrozba útěku do ciziny, nebo skrývání před soudem - jsou podle něj "iluze". V zahraničí nemá prý žádné zázemí, ani prostředky, a ukrývat se vzhledem ke známosti jeho obličeje mezi veřejností je nemožné.

Zůstává ve svém "druhém domově": Na Ruzyni

Za Ratha se postavily i známé osobnosti, což měla být "záruka" za jeho chování. Jenže ani zastání ze strany herečky a političky Taťány Fischerové, herce a režiséra Jana Kačera, starosty Hostivice Jaroslava Kratochvíla a bývalého olympionika, desetibojaře Roberta Změlíka, nepomohlo. Ratha přitom v průběhu procesu dorazili podpořit i Jiří a Petra Paroubkovi. Na návštěvu k němu mohou i nadále vyrazit pouze do ruzyňské vazební věznice, která se stala Rathovým druhým domovem.

Naděje do budoucna?

Rathova naděje však neumírá. Soudce Pacovský totiž dnes také uvedl, že "postupem času závažnost obavy ubývá na intenzitě" a v budoucnu bude možné přijmout za vazbu záruky a Ratha propustit. Zatím to ale podle něj nejde. Dočká se tedy Rath při pokusu číslo 5?

ppadys13 ( 3. října 2013 18:18 )

O Řiťmíra se starat nemusí,ať mu vrátí těch devět mega co si u něj schoval a on se o sebe postará sám.A myslím,že dobře,tak dobře,že dobře mu tak

lukreciaborgia ( 3. října 2013 15:53 )

Buď má slabé obhájce,nebo moc ví.Pancová a Kott mají Sokola,bývalého ministra vnitra,takže Sokol věděl kam sáhnout aby na někoho něco měl,no a teď všichni advokáti dělají co řekne Sokol.Za chvíli půjde ven Kott a dr.Rath vyjde až za 12 let.Myslím,že prezident po vynesení rozsudku by měl zakročit.A státní zástupce Petr Jirát by si neměl dělat naději,že bude povýšen do Prahy jako Bradáčová.

smrk ( 3. října 2013 14:52 )

Hele, byl jsi v někdy v base a vidělal jsi tam takové prachy ?

smrk ( 3. října 2013 14:51 )

Já osobně si myslím, že soud už dneska ví, že tenhle proces je o ničem, tak ho alespoň vydusíme. Akorát mě zaráží, že v případě Nagyové-Nečasové soud tak nekompromisní nebyl - jak píše "MOIAZA" - opravdu má každý režim své vězně, ale také se tito vězni postupem doby dostali do čela státu a potom bych měl docela strach být v kůži soudců a státních zástupců.

moiaza ( 3. října 2013 14:35 )

Každý režim měl vždy své politické vězně.

Zobrazit celou diskusi