Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

USA zavřely web s tisícovkami drog! Šlo tam koupit i nájemného vraha

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: simao, ČTK - 
2. října 2013
20:43

V Česku nepříliš známý web Silk Road (Hedvábná stezka) byl rájem nejen pro drogové překupníky. Šlo na něm obstarat marihuanu, ale i další skoro tři tisícovky všemožných drog, včetně těch nejtvrdších a propriet na jejich výrobu. A nebo si objednat třeba služby nájemného vraha. Jenže nyní byl šéf tohoto "kriminálního" e-shopu v USA zadržen. 

Po legendární starověké a středověké Hedvábné stezce se mezi Asií a Středomořím převáželo všelijaké zboží. Její jméno pak využil i novodobý nákupní portál Silk Road, který však nyní americké úřady zavřely. Jeho prostřednictvím bylo možné obstarat prakticky cokoli. Oblečením počínaje, ilegálními drogami jako heroin nebo kokain, ale také třeba zbraněmi a vraždami na objednávku konče.

 

Na důmyslný systém si však úřady dlouho nemohly přijít. Jenže nyní spadla klec. Podle agentury Reuters dnes Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil, že v úterý zatkl vlastníka serveru. Devětadvacetiletého Rosse Williama Ulbrichta, známého na internetu pod přezdívkou Dread Pirate Roberts.

Státní prokuratura ho poté obvinila ze spiknutí k obchodování s drogami, ze spiknutí k hackerství a ze spiknutí k praní peněz. "Ze Silk Roadu se stal nejsofistikovanější a nejrozsáhlejší kriminální trh na internetu," nechal se slyšet agent FBI Christopher Tarbell. Podle něj Silk Road využilo několik tisíc drogových dealerů k prodeji stovek kilogramů ilegálních narkotik. Silk Road byl přitom v provozu od roku 2011.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi