Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vnučka nacistického zabijáka Goetha: Dědeček by mě zastřelil jako „podčlověka“

Jennifer Teege napsala o svém dědovi knihu
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sch - 
30. září 2013
13:44

Nebyla ani tak plánované dítě a dlouhou dobu neznala historii své rodiny. Jednou ale našla knihu Řezník z Plaszowa, kterou napsala její matka, a tak začala pátrat. Skutečnosti, které vyplavaly na povrch, ji šokovaly. Zjistila, že její dědeček byl nacistický zabiják, který se bavil střílením vězňů v koncentračním táboře. A co hůř: on sám by popravil nejspíš i svoji vlastní vnučku – kvůli barvě její pleti!

Když Jennifer Teege (43) narazila na knihu své matky „Řezník z Plaszowa", zůstala jako opařená. „Bylo to, jako kdyby vám vytrhli koberec pod nohama. Musela jsem si jít lehnout a říct své rodině, ať mě neruší, že to musím přečíst od začátku do konce,“ řekla Teege.

Byl to úlet

Jennifer se hned po narození ujala bohatá rodina z Mnichova. Její matka se o ni nechtěla starat, protože to bylo nechtěné dítě a výsledek „nevinného“ úletu. Čtyři desítky let o své biologické matce a její historii nevěděla zhola nic. Až nyní se dověděla, kdo jsou její biologičtí předci.

Žena, která Jennifer porodila, je dcerou nacistického řezníka Amona Goetha, který má na svědomí tisíce nevinných lidských životů a je jednou z ústředních postav filmu Schindlerův seznam.

Zastřelil by ji jako „podčlověka“

Film, který získal sedm Oscarů a v internetových databázích je umístěný mezi nejlepšími deseti snímky, reálně ukazuje, jak to v době druhé světové války vypadalo v nacisty okupovaném Polsku.

Sadista Amon Goeth, kterého ve filmu hraje Ralph Fiennes, v koncentračním táboře pro zábavu střílí vězně pro nic za nic. Žel Bohu by jeho vnučka, nigerijská spisovatelka Jennifer Teege, dopadla stejně. Chladnokrevně by ji zastřelil jako „podčlověka“.

Schindlerův seznam

Jennifer film Schindlerův seznam, ve kterém obchodník Oskar Schindler zachránil před plynem tisíce Židů, viděla. V té době, když slyšela jméno řezníka Goetha, v nejhorším snu by si nepředstavila, že má s touto bestií něco společného..