Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Omyly o penězích pro vaše děti: 10 věcí o alimentech, které musíte vědět!

Že se alimenty platí jen na děti do 18 let? Omyl!
Že se alimenty platí jen na děti do 18 let? Omyl!  (Autor: Blesk, profimedia.cz)
Autor: red - 
27. září 2013
06:04

Jak dostat podporu od státu? Jak o peníze žádat na úřadech a na co máte nárok? Jak vymoct alimenty od partnera? Tyhle otázky a mnohé další zodpovídá dnešní mimořádná příloha deníku Blesk, ve které se dočtete řadu zásadních věcí o alimentech!

Jak dlouho musí jeden z rodičů platit výživné svému dítěti, je poměrně individuální. Obecně platí, že až do doby, dokud není potomek schopný se postavit na vlastní nohy. Že se tedy výživné dítěti platí jen do 18 let? Velký omyl! Může však dojít i k situaci, kdy rodič, povinný platit, skutečně nemá příjmy (například je ve výkonu trestu). Pak by soud měl přehodnotit situaci a na změnu reagovat - výživné snížit, nebo ho dokonce i zrušit. "V praxi jsem zažila nejnižší výživné 50 Kč," říká advokátka Daniela Kolářová. Místo nesolventního otce nebo matky však mohou nastoupit jejich rodiče, tedy prarodiče dítěte. To a další fakta patří mezi 10 základních věcí, které byste o alimentech zkrátka měli vědět!

1. O výživném na nezletilé děti rozhoduje soud automaticky společně se svěřením dítěte do péče.

2. O výživném na dospělého potomka rozhoduje soud jen na základě návrhu zletilého dítěte - popř. jeho právního zástupce.

3. Platíte do té doby, dokud není potomek (zletilý i nezletilý) schopen sám se živit - tedy až do doby dokončení přípravy na jeho povolání.

4. Studium druhé a další vysoké školy u dítěte již není bráno jako příprava na povolání.

5. Pokud potomek nemůže studovat nebo pracovat z důvodu nemoci nebo zdravotního postižení a není zabezpečen důchodem, vyživovací povinnost trvá.

6. Zrušit placená alimentů může jen soud na návrh platícího rodiče.

7. Pokud povinný rodič nemůže platit, přechází tato povinnost na jeho rodiče - čili na prarodiče dítěte.

8. Vyživovací povinnost rodičů zaniká sňatkem potomka.

9. Výživné nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

10. Na výživném se mohou rodiče či manželé dohodnout. Dohodu mohou změnit předchozí rozhodnutí soudu.

Více o alimentech, přídavcích a dalších penězích pro Vaše děti najdete již v pátečním deníku Blesk!

Příručka Blesku vychází už tento pátek a s deníkem Blesk ji máte zdarma Příručka Blesku vychází už tento pátek a s deníkem Blesk ji máte zdarma | Blesk

manolla1 ( 27. září 2013 07:43 )

Normální slušný rodič by neměl nechat nikdy svoje děti na "holičkách". Ale v dnešní době je i opačný nešvar a to ten, že mladý nechtějí studovat, pracovat, atd. nechají se už jako zletilý živit rodiči. Podotýkám, že výchova, aj. v rodině bývá v pohodě, přesto se potomek nemusí nevydařit, chytne se party, aj. a rodiče nezmůžou ani ťuk. Vyhodit z domu již zletilého nezdárného syna či dceru, se může zdát jako jediné správné řešení, ale málokterý rodič to udělá, já bych to neudělala také, srdce by mi to nedovolilo i když vím, že je to "špatné" rozhodnutí.

Zobrazit celou diskusi